Witam,
Zostalam zmuszone do korzystam z VirtualBox, a na nim z obrazu pracujacego pod kontrola Ubuntu, z ktorym nie mialam w zasadzie wczesniej prawie wcale doczynienia.
To gotowy obraz, który tylko trzeba uruchomic, a nastepnie sciagnac z sieci zestaw narzedzi (wazacy ponad 120GB).
Wg manuala, narzedzia sciaga sie poprzez
wget http:...
Niestety, z komputera na ktorym mam bede pracowac nie moge sciagnac bezposrednio tak duzego pliku. Musze go wiec sciagnac recznie, a nastepnie przeniesc na notebooka i wgrac do VirtualBoxa.
I teraz pytanie - jakiego polecenia powinnam uzyc zamiast wget, zeby wskazac skopiowanie pliku z lokalnego dysku twardego do wirtualnego systemu?
Przepraszam najmocniej, jesli zupelnie wszystko pomieszalam i z gory dziekuje za pomoc.
Jakiego polecenia użyć zamiast wget, żeby skopiować plik z lokalnego dysku do wirtualnego systemu?
Jakiego polecenia użyć zamiast wget, żeby skopiować plik z lokalnego dysku do wirtualnego systemu?
Ostatnio zmieniony 05 mar 2015, 19:20 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Re: wget
Kod: Zaznacz cały
$ cp [opcje] [-T] źródło cel
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Jakiego polecenia użyć zamiast wget, żeby skopiować plik z lokalnego dysku do wirtualnego systemu?
Możesz skorzystać z scp (kopiowanie przez SSH) jeżeli masz dostęp do zdalnego systemu przez ssh. To scp działa w obie strony.