Witam
Po zainstalowaniu Ubuntu Server 32 bit na dość starym kompie przy uruchamianiu pojawił się komunikat o braku połączenia mimo, że podczas instalacji połączenie było. Po wpisaniu ifconfig nie ma śladu po eth0. Dodatkowo ten plik: /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules jest pusty i restart nic nie zmienia. Z góry dziękuję za odpowiedź
Zobacz co Ci wyświetli polecenie ifconfig -a. Powinno pokazać wszystkie wykryte karty sieciowe. Do tego przeszukaj /var/log/messages itp. czy masz tam ślad wykrycia danej karty sieciowej. Nie pamiętam jak jest w ubuntu, ale na centosie, wejdź w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ethx i zobacz, czy masz tam plik konfiguracyjny dla danej karty sieciowej. Jeśli ifconfig -a pokaże, że masz np eth2, musisz utworzyć -taki config startowy.
[Przemek]
Masz problem? Napisz do nas >>
Przemek - Linux ,Cisco, VyOS/Vyatta, Windows Serwer, Switching, Routing, IPSEC, VPN, trochę VoIP, LAMP poziom Medium
Marek - VoIP Master wszystkiego, Switching, Routing, IPSEC, CISCO, LAMP na poziomie Master
Za pomocą wskazówek z internetu, nawet nie wiem której, udało mi się uruchomić sieć, jednak przy każdym uruchomieniu muszę wpisywać dhclient eth0 , bo nie przydziela mi ip automatycznie
Zawartość /etc/network/interfaces: