Czy Ubuntu 10.04 LTS jest jeszcze wspierany?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Witam
Bo w wikipedii jest napisane, że chyba do kwietnia 2010 ale jest cały czas na żółtym kolorze czyli niby jako stara a ciągle wspierana.
Jak to jest?
Bo w wikipedii jest napisane, że chyba do kwietnia 2010 ale jest cały czas na żółtym kolorze czyli niby jako stara a ciągle wspierana.
Jak to jest?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, 18:37 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu 10.04
To już historia.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Re: Ubuntu 10.04
Wersja serwerowa jest wspierana do kwietnia 2015 roku. Wersje dla zwykłych użytkowników już dawno straciły wsparcie.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Re: Czy Ubuntu 10.04 LTS jest jeszcze wspierany?
Nie, w kwietniu 2010 to ona została wydana...odpo pisze:Bo w wikipedii jest napisane, że chyba do kwietnia 2010
https://wiki.ubuntu.com/LTS - Tu masz okresy realizacji wsparcia dla poszczególnych wydań Ubuntu. Generalnie desktopowe wydania LTS mają 3-letnie wsparcie, a Ubuntu Server LTS 5-letnie.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Desktopowe LTS mają 5 letnie wsparcie.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Dopiero od 12.04, wcześniej było inaczej.Tomfoc pisze:Desktopowe LTS mają 5 letnie wsparcie.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
A wcześniej nie było Ubuntu. Co chcesz udowodnić? Mów o tym, co jest teraz.enedil pisze:Dopiero od 12.04, wcześniej było inaczej.Tomfoc pisze:Desktopowe LTS mają 5 letnie wsparcie.

"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Po co się tak rozpisujecie?
Jeżeli chodzi o okresy wsparcia w tabelce wikipedii jest wszystko dobrze.
Na marginesie... Okresy wsparcia nawet teraz się różnią
Xubuntu 14.04 LTS ma 3 lata:
Jeżeli chodzi o okresy wsparcia w tabelce wikipedii jest wszystko dobrze.
Na marginesie... Okresy wsparcia nawet teraz się różnią
Xubuntu 14.04 LTS ma 3 lata:
Ubuntu 14.04 LTS ma 5 lat:Xubuntu 14.04.2 LTS was released on February 19, 2015. The LTS release is supported until April 2017 and is the recommended version for all environments that require stability.
Odpowiadając na pytanie zadane przez twórcę wątku. Ubuntu 10.04 jest zaznaczone kolorem, ponieważ wesja serwerowa jest wspierana do kwietnia 2015 roku. Wesję desktop przestano wspierać w 2013 roku (ponieważ wtedy wsparcie LTS głównego wydania - Ubuntu - było trzyletnie).Starting with Ubuntu 12.04 LTS, both versions will receive 5 years support
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Ok dzięki za odpowiedzi.
Bo mam kompa procek 3ghz HT Pentium 4 i 4 giga ramu i wersja 12.04 LTS strasznie mi muli można go zainstalować w jakiś prosty sposób aby był tak lekki jak 10.04 LTS a najlepiej miał identyczne środowisko graficzne gdzie sobie mogę po kolei sprawdzać i otwierać programy które są już zainstalowane? a nie wpisywać i znać koniecznie nazwę danego programu aby go otworzyć i "zbadać". A tak to nie wiem nawet jakie wszystkie programy tam są jak nie znam jego nazwy. Jestem w tym strasznie cienki a chcę zainstalować lekkie ubuntu ze wsparciem żeby to jakoś działało szybko i było bezpieczne.
Ok to mam nadzieje nieaktualne już będzie ściągam lubuntu 12.04 lts i zobaczymy jak będzie.
Bo mam kompa procek 3ghz HT Pentium 4 i 4 giga ramu i wersja 12.04 LTS strasznie mi muli można go zainstalować w jakiś prosty sposób aby był tak lekki jak 10.04 LTS a najlepiej miał identyczne środowisko graficzne gdzie sobie mogę po kolei sprawdzać i otwierać programy które są już zainstalowane? a nie wpisywać i znać koniecznie nazwę danego programu aby go otworzyć i "zbadać". A tak to nie wiem nawet jakie wszystkie programy tam są jak nie znam jego nazwy. Jestem w tym strasznie cienki a chcę zainstalować lekkie ubuntu ze wsparciem żeby to jakoś działało szybko i było bezpieczne.
Ok to mam nadzieje nieaktualne już będzie ściągam lubuntu 12.04 lts i zobaczymy jak będzie.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Nie jest wspierany, ale do dziś - cały czas na bieżąco otrzymuje łatki bezpieczeństwa (kernel, biblioteki, samba, cups, a nawet programy trzecie jak VirtualBox...)
Piszę na podstawie własnego doświadczenia z dwóch laptopów.
Piszę na podstawie własnego doświadczenia z dwóch laptopów.
GNU/Linux: dom - Slackware na blaszaku i laptoku; praca - Slackware na blaszakach, Ubuntu na laptokach
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
@odpo
To zainstaluj na tym działającym 12.04 inne środowisko graficzne, lżejsze. Wtedy nie stracisz programów. Obejrzyj na youtube materiały dotyczące Lubuntu lub Xubuntu.
To zainstaluj na tym działającym 12.04 inne środowisko graficzne, lżejsze. Wtedy nie stracisz programów. Obejrzyj na youtube materiały dotyczące Lubuntu lub Xubuntu.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS