List otwarty do moich ofiar lubo adwersarzy.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: List otwarty do moich ofiar lubo adwersarzy.

Post autor: mistrz1 »

@Tomfoc, nie spinaj się. Nie ma sensu. Normalna sprawa, że są sprzeczki i emocje, ale żeby zaraz za to umierać? ;)
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Tomfoc pisze:Tematu zakładał nie będę. Na sprzęcie modera ten problem nie występuje, więc ponownie mój temat usunie. Problem jednak mam. Dzisiaj zainstalowałem Kubuntu 14.04.2 (i guzik może to kogoś obchodzić po co to zrobiłem) i podczas aktualizacji kernela wykonywane było polecenie sudo update-grub. Proces grub-mount grzał mi laptop przez kilka minut. Chciałem się tylko dowiedzieć czy inni też z takim zjawiskiem się spotkali, czy problem leży w moim sprzęcie. Że nie ma ludzi nieomylnych wiem. Będąc wkurzonym napisałem kilka niemiłych słów. Moderator powinien dać mi bana, ale tematu usuwać nie powinien. Mimo wszystko pozdrawiam wszystkich użytkowników Ubuntu, moderatorów też - wszystkich.
Po raz n-ty piszę, że wątek poleciał w całości nie dlatego, że ja uważam go za nieważny czy dlatego, że u mnie taka akcja nie występuje. Nie poleciał też dlatego, że rzekomo żywię do ciebie urazę z powodu jakichś twoich wypowiedzi na mój temat. Wątek poleciał z uwagi na twoje "niemiłe słowa", bo nie widziałem ani możliwości ich tam pozostawienia, ani sensownego ich usunięcia.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
sir_lucjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: sir_lucjan »

Moderator jest od tego, by pilnować porządku na forum. Istnieje regulamin, istnieją niepisane normy, które powinny być przestrzegane na równi z regulaminem. Jeśli nie szanujesz Regulaminu, to nie szanujesz innych użytkowników. Nie szanujesz innych - to nie zawracaj im 4 liter prosząc o pomoc. Proste. Uważam, że igotit4free dobrze wywiązuje się ze swoich obowiązków. Co do hejtów... Wiadomo - Ci co nic nie robią, najgłośniej kłapią jadaczką.
Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
Inny OS = Arch Linux
Inne środowisko = Plasma 5
Awatar użytkownika
raawek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Post autor: raawek »

igotit4free dobrze sie wywiązuje ze swoich obowiązków -nie mnie to zresztą oceniać, ale czytałem parę rzeczy na krzyż. Jednak trzeba to zaznaczyć - są osoby lub wielogwiazdkowi - którzy wszelką niewiedzę na temat linuksa nazywają brzydko, np. wyzywają od nieuków, np. doktorów nauk humanistycznych, lekko starszych osób niż uczniowie liceum lub gimnazjum i jest to nie na miejscu - to należy zmienić. ..i to piętnować. Nie piszę tego po to, żeby zgnoić forum, ale czytałem tego typu 'porady kilka razy, moderator właśnie powinien zareagować Człek starszy nigdy - wobec innych - takich określeń jak nieuk, idiota itd - nie użyje, to domena młodzieży z małym bagażem doświadczeń. Lubię to forum, dawniej dużo mi pomogło, teraz sobie daję radę sam. Ale agituję kolegów z pracy, są po 40-stce, 50-stce - instalują linuksa, są wykształceni, mają szeroką wiedzę na różne tematy i niezły bagaż doświadczeń w wirtualnym plecaku, czytaj - garbie. Chcieliby używać ciekawego systemu - z moją pomocą. Lecz, gdy przeczytają opinie o sobie, że są nieukami, a podejrzewam, że nimi nie są;), to się zniechęcają. To nie przytyk. to moja porada, Większość moderatorów nigdy nie obrazi nowicjuszy w linuksie, ale jeżeli się tacy trafią, - to pomimo wolności słowa, błagam o interwencję, tak nie można. Proszę tego nie krytykować, to nie jest wojna z forum, tylko moja ważna prośba. Z poważaniem, ja. kubuntowiec.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Post autor: mistrz1 »

@raawek, wiek nie świadczy o mądrości, doświadczenie też nie. A nazywanie rzeczywistości taka jaką jest, to dobra cecha, zwłaszcza w obecnych czasach, gdy się słyszy mnóstwo bzdur.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Awatar użytkownika
Kernel_666
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: Kernel_666 »

igotit4free pisze:Wątek poleciał z uwagi na twoje "niemiłe słowa", bo nie widziałem ani możliwości ich tam pozostawienia, ani sensownego ich usunięcia[/b].
Ja dziś się o tym przekonałem, bo ponoć byłem niemiły.
:twisted:
Nie. Nie byłem złośliwy, ani nie miałem zamiaru być generalnie niemiłym wobec nowego użytkownika forum, tylko napisałem pozbawiony zbędnych cukrów tekst z prośbą o dalsze podanie konkretów. Mój post wylądował w koszu
za to, że nazwałem pewne rzeczy po imieniu i jak np to, że w postach pytający często nie podają specyfikacji sprzętowej, podają jedynie markę, a my mamy się domyślać lub szukać co to za konkretny sprzęt.
Nie jestem modem, staram się nie wychwalać jednych systemów nad drugie ( choć dla mnie Debian rządzi ), nie faworyzuję innych for, ale na DUG taki wątek poleciałby z miejsca do kosza, a nie reprymenda osoby pomagającej, choć w sumie to wszystko by poleciało, jednak z rozsądnym w tym przypadku rozgraniczeniem błędu.
:)
Ja nie mam pretensji, ja tu się nie żalę. Piszę tylko swoją opinię skoro taki wątek tu widnieje.

Każdy tutaj poświęca chwilę swojego wolnego czasu, niczym wolontariusz. Nikt nam za to nie płaci, za to że użytkownik forum coś napisze, a mod się wtrąci. Uważam jednak, że moderatorzy powinni wiedzieć, że poświęcamy tu swój wolny czas, który ja osobiście sobie bardzo wysoko cenię i nie zawsze mamy czas na zbędne "zapraszanie na kawusię".
W w zamian wymagam jedynie konkretów i nieobrażania się z powodu tego, iż nie przytulam o ósmej rano osoby pytającej z tego tylko powodu, że "błędzik" zrobiła i ja tak strasznie prooooszę, napiiiisz więceeej. To sarkazm oczywiście, ale jak mniemam wiadomo o co chodzi. Często lepiej jest nieco otrzeźwić nowicjusza aby na przyszłość nie robił takich banialuk jak ten dzisiejszy ze mną na pokładzie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: yahoob3 »

Mam wrażenie, że "złotego środka" tu nie ma. Zwróć uwagę, że kilka(naście) postów wyżej igotit4free dostaje po uszach, za podobne zachowanie do twojego. Dmucha na zimne?... Normalne zachowanie w takiej sytuacji. Człowiek jest między młotem a kowadłem. Zwłaszcza, że sam się praktycznie ostał na placu boju.
Problem leży, wydaje mi się, w podejściu nowych użytkowników forum. Założę się, że nie byłbyś tak, może za duże słowo - "złośliwy", gdyby pacjent napisał, że nie wie, co jest potrzebne do diagnozy problemu i chętnie w miarę możliwości i umiejętności takich informacji udzieli. Z drugiej strony pacjent mógłby zanim wpadnie w panikę chwilę pomyśleć, poczytać choćby regulamin (to jakiś nasz sport narodowy - nie czytanie regulaminów i umów?).
Konkluzja? Nic mi do głowy nie przychodzi :-)
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Awatar użytkownika
Kernel_666
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: Kernel_666 »

yahoob3 pisze:Mam wrażenie, że "złotego środka" tu nie ma.
Oczywiście, że tak.
Robota moda to tak naprawdę niewdzięczne zajęcie i zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego też napisałem wcześniej, że pretensji nie mam.
Kończąc temat z mojej strony powiem tylko, że skoro sam mod potrafi w sposób zimny "opierniczyć" Newbie, powinien na to też pozwolić komuś, kto tym modem nie jest, nie obraża, nie używa wulgaryzmów, a w jasny sposób, pozbawiony zbędnej uprzejmości naświetlając błędy pytającego pyta o konkrety.

Pozdrawiam

-- 23 mar 2015, o 18:28 --

A teraz. Uwaaaagaaa.
Mam pretensję!
:)

viewtopic.php?f=128&t=177926

Po tym zachowaniu moda, wiem, że traktuje on jednak te forum jak własne podwórko. Raz podobne wpisy traktuje jako normalne, a raz jako OT-y.
Kolega się rozpędza w swym moderowaniu, zagubił się w swych obowiązkach.

Na dziś wystarczy.

-- 11 kwi 2015, o 22:02 --

dnia pańskiego 11..04.2015
Koleś jest mega rozpędzony.
Wyraziłem swoją opinię na pewne stwierdzenie nowego użytkownika, a ta łajza ( wspominany tu mod ) dał to do śmietnika. w koszu ).
Wykonałem zrzut ekranu. Starzy wyjadacze już robią w portki ze śmiechu z tego pajaca.
I słuchajcie, koleś jeszcze zadaje mi pytanie, na które nie jestem w stanie odpowiedzieć, bo przecież post trafił do śmietnika i z racji tej nie mam możliwości obrony.
Sami oceńcie
viewtopic.php?f=128&t=178103

p.s.
@igotit4free
Powiedz mi tutaj. Jak zostałeś moderatorem?
:D
Wiesz. Ja i spora grupa Debianowych fan boyów mamy tu z Ciebie i w tej chwili bekę na cacy.

-- 11 kwi 2015, o 22:30 --

Skarga poszła. Trzymajcie kciuki.

-- 25 cze 2015, o 22:26 --

----
25.06.2015

Koleś nie pozwala na wyrażanie wolnej myśli, a co za tym idzie przedstawianie własnej, przemyślanej opinii.
Niepoważny gość. Na maxa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”