Ubuntu Server 12.04.5 LTS na Hyper-V nie wykrywa karty sieciowej po restarcie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Thor1990
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ubuntu Server 12.04.5 LTS na Hyper-V nie wykrywa karty sieciowej po restarcie

Post autor: Thor1990 »

Hej wszystkim, zainstalowałem na serwerze fizycznym hyperwizor MS - Hyper-V 2012, na którym dodałem już maszynę z Win Srv 2003. Teraz chcę przenieść (zwirtualizować) maszynę z Ubuntu Server 12.04.5 LTS. Po zainstalowaniu wszystko jest ok, ale jak zrobię restart tej maszyny wirtualnej z Ubuntu, to system nie wykrywa karty sieciowej.

dmesg |grep net pokazuje mi:

Kod: Zaznacz cały

audit: initializing netlink socket (disabled)
hv_vmbus: registering driver hv_netvsc
hv_netvsc vmbus_0_12 (unregistered net_device): unhandled rndis message (type 0 len 0)
hv_netvsc vmbus_0_12 (unregistered net_device): unhandled rndis message (type 0 len 0)
hv_netvsc vmbus_0_12: net device safe to remove
hv_netvsc vmbus_0_12 (unregistered net_device): unable to add netvsc device (ret -110)
hv_netvsc: probe of vmbus_0_12 failed with error -110
lspci nie pokazuje urządzenia, które by było kartą sieciową.
Polecenie lsmod |grep hv pokazuje, że załadowane są moduły potrzebne do prawidłowego obsłużenia maszyny wirtualnej:
[*]hv_netvsc 22906 0[/*]
[*]hv_storvsc 17896 3[/*]
[*]hv_utils 18615 0[/*]
[*]hv_vmbus 36713 6 hid_hyperv, hyperv_keyboard, hyerv_fb, hv_netvsc, hv_storvsc, hv_utils[/*]

Jeśli w ustawię maszynie wirtualnej "starszą kartę sieciową", to ona jest wykrywana, ale połączenie z Internetem ma przez kilka s (od momentu włączenia ustawień sieci przy uruchomieniu maszyny do momentu pojawienia się okna logowania).

Czy ktoś jest mi w stanie pomóc z tym problemem? Trzeci dzień walczę z tym :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”