"wprowadzona wielkosc jest zbyt mala"
"wprowadzona wielkosc jest zbyt mala"
Dzien dobry,
Rozpoczelam instalacje Ubuntu na laptopie, krok po kroku jak to bylo opisane w poradniku. Niestety natknelam sie na problem (pewnie banalny) podczas, a wlasciwie przed partycjonowaniem. Podczas etapu "rodzaj instalacji" wyswietlily sie nastepujace urzadzenia:
/dev/sda1
/dev/sda2
/dev/sda3
Kliknelam w druga partycje w celu zmiany wielkosci- przygotowania miejsca dla Ubuntu, wpisalam 10gb kiedy wyskoczyla mi informacja: "wprowadzona wielkosc jest mniejsza niz minimalna wielkosc partycji. Prosze wprowadzic wieksza wielkosc by kontynuowac". Nie jest to dla mnie zrozmiale bo z tego co pamietam najmniejsza wielkosc dka ubuntu to 6,3gb, a ja wpisywalam 10gb.
Z gory dziekuje za odpowiedz
Rozpoczelam instalacje Ubuntu na laptopie, krok po kroku jak to bylo opisane w poradniku. Niestety natknelam sie na problem (pewnie banalny) podczas, a wlasciwie przed partycjonowaniem. Podczas etapu "rodzaj instalacji" wyswietlily sie nastepujace urzadzenia:
/dev/sda1
/dev/sda2
/dev/sda3
Kliknelam w druga partycje w celu zmiany wielkosci- przygotowania miejsca dla Ubuntu, wpisalam 10gb kiedy wyskoczyla mi informacja: "wprowadzona wielkosc jest mniejsza niz minimalna wielkosc partycji. Prosze wprowadzic wieksza wielkosc by kontynuowac". Nie jest to dla mnie zrozmiale bo z tego co pamietam najmniejsza wielkosc dka ubuntu to 6,3gb, a ja wpisywalam 10gb.
Z gory dziekuje za odpowiedz
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: "wprowadzona wielkosc jest zbyt mala"
W instalatorze rozmiar partycji podaje się w MB. Jak ci się udało wpisać GB?
także = też
tak że = więc
tak że = więc
Wpisywalam w mb, potem juz zwiekszalam do 15000 mb ale komunikat sie nie zmienial.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Możesz dać screena? Może punkt montowania masz na innej partycji, na której nie ma wystarczającej ilości miejsca?
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Jako rodzaj instalacji wybierasz ostatnią pozycję z listy, czyli „Użycie innego rozwiązania”? Wtedy ma się pełną swobodę w przydzielaniu miejsca.
Jeżeli mimo to dalej jest ten błąd, to ja się poddaję.
Jeżeli mimo to dalej jest ten błąd, to ja się poddaję.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
Tak, wybieram "uzycie innego rozwiazania". Z screenem jest problem bo mam wlaczona instalacje, a pisze z telefonu. Moze ma z tym miejscem zwiazek trzecia partycja? Szczerze mowiac nie wiem skad sie wziala, w kazdym poradniku sa jedynie dwie na samym poczatku. Na sd2 mam 125gb a na sd3 124gb.
-- 27 mar 2015, o 23:20 --
Jako że screen na laptopie się nie udał, pozostało tylko zdjęcie.
-- 27 mar 2015, o 23:20 --