Ubuntu 12.04 nagle padł ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Ubuntu 12.04 nagle padł ?
Nie znam się za bardzo na ubuntu. Zainstalowałem go sobie ładnych kilka lat temu i cały czas chodził bez problemu. dzisiaj nagle pojawiło się automatyczne pobieranie nowych pakietów, gdzie przez długi czas moje ubuntu nie pobierało nowych pakietów. W trakcie pobierania obraz znikł. Zrestartowałem komputer i koniec , nic się nie pojawia tylko napis - is not system ......
Czy ktoś może mi krok po kroku powiedzieć co mam robić ?
Czy ktoś może mi krok po kroku powiedzieć co mam robić ?
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Ubuntu 12.04 nagle padł ?
Przez jak długi czas nie był aktualizowany? Przy zbyt dużej liczbie aktualizacji może się wysypać (zdarza się przy aktualizacji do nowszego wydania). Może zabrakło miejsca na pobierane dane?
Błąd jest niespecyficzny, zakładając, że dokładnie taki komunikat widzisz. Diagnozowanie i naprawa może potrwać dłużej niż czysta instalacja.
Moim zdaniem warto zainstalować system od nowa. Pobierz wersję 12.04.5 stąd http://releases.ubuntu.com/12.04.5/ (zaktualizowane do 7 sierpnia 2014) i nagraj na DVD lub pendrive. Lub wersję 14.04.2 stąd http://releases.ubuntu.com/14.04/ (zaktualizowane do 19 stycznia 2015). Uruchom system z płyty i sprawdź, czy komputer działa poprawnie. Mógł paść dysk, pamięć lub coś innego.
Jeśli masz osobny home i zachowasz ostrożność to w ciągu godziny masz nowy, aktualny system. Ważne aby przy wyborze metody instalacji wybrać Użycie innego rozwiązania gdzie sam ustalasz co gdzie ma iść. W takim wypadku formatujesz tylko partycję systemową, resztę tylko podpinając w odpowiednie punkty montowania bez formatowania.
Nie jesteś czegoś pewny - nie rób nic pochopnie. Lepiej dopytać niż żałować.
Błąd jest niespecyficzny, zakładając, że dokładnie taki komunikat widzisz. Diagnozowanie i naprawa może potrwać dłużej niż czysta instalacja.
Moim zdaniem warto zainstalować system od nowa. Pobierz wersję 12.04.5 stąd http://releases.ubuntu.com/12.04.5/ (zaktualizowane do 7 sierpnia 2014) i nagraj na DVD lub pendrive. Lub wersję 14.04.2 stąd http://releases.ubuntu.com/14.04/ (zaktualizowane do 19 stycznia 2015). Uruchom system z płyty i sprawdź, czy komputer działa poprawnie. Mógł paść dysk, pamięć lub coś innego.
Jeśli masz osobny home i zachowasz ostrożność to w ciągu godziny masz nowy, aktualny system. Ważne aby przy wyborze metody instalacji wybrać Użycie innego rozwiązania gdzie sam ustalasz co gdzie ma iść. W takim wypadku formatujesz tylko partycję systemową, resztę tylko podpinając w odpowiednie punkty montowania bez formatowania.
Nie jesteś czegoś pewny - nie rób nic pochopnie. Lepiej dopytać niż żałować.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
komputer działa prawidlowo, bo na na innej partycji mam windowsa i przez program read linux juz skopiuowalem pliki z ubuntu. uubntu nie bylo moze 3 lata aktualizaowany. nie ma innego mozliwosci zeby poprobowac naprawic system ?
- sir_lucjan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Skoro system nie był aktualizowany 3 lata, naprawa jest skazana na niepowodzenie.
Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
Inny OS = Arch Linux
Inne środowisko = Plasma 5
Inny OS = Arch Linux
-
- Piegowaty Guziec
ok juz sciagam ubuntu. jak go wypalic na pendraiwa tak samo jak kazda zwykla plytke?
- sir_lucjan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Nie. Musisz stworzyć bootowalnego pendrive'a. Masz teraz dostęp tylko do Windowsa?
Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
Inny OS = Arch Linux
Inny OS = Arch Linux