Chciałbym pobrać kilka pakietów i zainstalować potem z pendriwa na komputerze który nie ma dostępu do internetu jak to zrobić
kiedyś coś ściągnąłem ale się okazało że bez zależności i nie dało się bez netu zainstalować znalazłem taki opis http://www.ubuntu-pomoc.org/pobieranie- ... -do-sieci/ zrobiłem krok po kroku i wyświetliło mi się w terminalu
takie coś:
dreammaker@dreamship:~$ dlist yasm > d.l
cut: ogranicznik musi być pojedynczym znakiem
Napisz „cut --help” dla uzyskania informacji.
E: Nie udało się otworzyć pliku blokady /var/lib/dpkg/lock - open (13: Brak dostępu)
E: Nie udało się zablokować katalogu administracyjnego (/var/lib/dpkg/), czy użyto uprawnień administratora?
czy ktoś wie jak to zrobić ?
i jak potem z takiego czegoś zaintalować ?
W czasie pobierania pakietów pozamykaj inne programy do zarządzania pakietami (Centrum Oprogramowania, synaptic itp).
Czytałeś komentarze pod wpisem? Blog podmienia podwójne minusy na pojedyncze pauzy. Jest tam link prowadzący do poprawnego skryptu wklejonego na pastebin.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
tak jak ten skrypt napisał jacekalex działa jednakże niezupełnie bo dla niektórych rzeczy lista jest pusta dla yasm jest jeden wpis a np. dla libsdl2-dev żadnego plik z listą jest pusty
tak jak ten skrypt napisał jacekalex działa jednakże niezupełnie bo dla niektórych rzeczy lista jest pusta dla yasm jest jeden wpis a np. dla libsdl2-dev żadnego plik z listą jest pusty
Coś dziwnie używasz tego skrypta, patrz wynik dla libsdl2-dev
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux