Czarny ekran po instalacji Fglrx
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Czarny ekran po instalacji Fglrx
Witam!
Jako, że w czasach Ubuntu 12.10 "Dodatkowe Sterowniki" działało zawsze bez zarzutu użyłem go także w Ubu 15.04 i bach! Czarny ekran po reboocie...
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak to naprawić albo jak dostać się chociaż do trybu tekstowego systemu...
Karta to Mobility Radeon HD5470
Jako, że w czasach Ubuntu 12.10 "Dodatkowe Sterowniki" działało zawsze bez zarzutu użyłem go także w Ubu 15.04 i bach! Czarny ekran po reboocie...
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak to naprawić albo jak dostać się chociaż do trybu tekstowego systemu...
Karta to Mobility Radeon HD5470
-
- Gibki Gibbon
Re: Czarny ekran po instalacji Fglrx
Przełącz się na pierwszą konsolę tekstową za pomocą skrótu Ctrl+Alt+F1.
Oczywiście skontroluj czy przy okazji system nie chce wywalić czegoś ważnego. Zrestartuj komputer.
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get remove fglrx fglrx-amdcccle
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Może być tak, że po przełączeniu na konsolę nie będzie niczego widział - tak jest u mnie. Mam Radeon HD 6470 i muszę używać sterowników otwartych.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Dokładnie tak było...
Dlaczego tak jest? Karta jest już nie wpierana? Jestem skazany na otwarte stery?
Dlaczego tak jest? Karta jest już nie wpierana? Jestem skazany na otwarte stery?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Karta jest wspierana. Dlaczego tak jest? Nikt nie wie. Ciekawostka: jeżeli jeszcze masz te stery zainstalowane, to poświeć na wyświetlacz latarką albo wystaw go na światło słoneczne - u mnie jest widoczny obraz, ale tak ciemny, że nie da się z lapka korzystać, a rozjaśnić obrazu nie ma jak. Ja nie gram w gry więc sterownik otwarty jest dla mnie OK. Tym bardziej teraz, gdy nie powoduje już silnego nagrzewania sprzętu.