Z tego, co wyczytałam, to nie da się skleić jednej, spójnej wersji. Porady ogólne w dwóch językach (więcej nie znam) w większości kazały panikować już przy 45 stopniach w przypadku Lenovo w stanie spoczynku z jednej strony, z drugiej zaś znalazłam też kilka głosów, że do 60 stopni przejdzie i nie ma się czym martwić. Tutaj, kilka postów wyżej, były już co najmniej dwie wersje - raz, że to jest ok, innym zaś, że na pewno coś się dzieje.
Fancontrol mam zainstalowany, sprawdziłam przed chwilą nawet w centrum aplikacji, bo już zgłupiałam.
Powoli zaczynam przywykać do myśli, że jednak niepotrzebnie panikuję, bo, jak mówisz, w sumie coś w tym jest, że wiatrak jakkolwiek musi działać, skoro do tej pory komputer mi się nie ugotował. Niemniej jednak w pewnych warunkach wiatrak powinien przyspieszyć, a tego nie robi, więc jednak chyba jest coś nie tak, jak być powinno.
Kolejna rzecz - co nie próbuję skorzystać z jakiejś porady z internetów, to się okazuje, że coś jest nie tak albo że czegoś nie mam, choć powinno być. Choćby ten fancontrol, albo plik thermal, którego wymaga thinkfan (co do tego, próbowałam to skonfigurować z instrukcją krok po kroku i choć wykonałam wszystkie kroki, wciąż nie dała).
No i wieczne fan1: 0 RPM we wszystkich kontrolerach.
Przyznaję się, nie wiem, co dalej, ale nie chcę się poddawać, bo to nie o to chodzi.
Lenovo e520 + 14.04 = smażony laptop
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Lenovo e520 + 14.04 = smażony laptop
W instrukcji obsługi mojego ASUS-a napisali, że temperatura do 75 stopni to "normalna temperatura pracy". Chciałbym aby mój laptop był tak chłodny jak Twój.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Re: Lenovo e520 + 14.04 = smażony laptop
W repozytorium jest dostępne jądro 3.19, więc śmiało możesz z niego skorzystać. Będziesz miała 3.16 i 3.19 oraz możliwość wyboru przy starcie systemu, a zawsze można usunąć. Tą komendą zainstalujesz jądro 3.19
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install linux-generic-lts-vivid
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!