Konfiguracja Touchegg - Ubuntu 15.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Fearspread
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Konfiguracja Touchegg - Ubuntu 15.04

Post autor: Fearspread »

Witam serdecznie, słowem wstępu: Miesiąc temu przesiadłem się na Ubuntu z windowsa i wygląda na to, że chyba już zostanę :) Co prawda używam nadal windowsa aby odpalić jakąś grę lub photoshop'a.

Co do tematu:
Zainstalowałem touchegg, aby mieć pełną konfigurację gestów w Ubuntu. Korzystam z laptopa bardzo często bez myszki i wygodnie byłoby zmieniać workspace jednym smyrnięciem palcami po touchpadzie. Fajne byłoby również maksymalizowanie okien. Ale niestety gdzieś popełniam błąd, widocznie czegoś jeszcze nie umiem :)

Mój sprzęt:
Acer Aspire v5 (touchpad multitouch do 5 palców).

Co zrobiłem?
- Zainstalowałem już touchegg i mam plik konfiguracyjny w /.config/touchegg/
- Uruchomiłem touchegg, aby sprawdzić przechwytywane gesty i widzi gesty dla 2 palców (scroll w góre i dół oraz lewo prawo).
- Przekopałem zagraniczne fora, obecne tutaj również ale witki (ręce) opadły i postanowiłem założyć temat.

Co wydaje mi się, że jest problemem?
- Prawdopodobnie jakiś sterownik/jakieś ustawienie powoduje, że touchegg nie działa prawidłowo. Jakby inna aplikacja/sterownik odpowiadała za gesty i nie dawała toucheggowi działać.

Z góry dziękuję za poświęcenie kilku minut osobom, które odpowiedzą w tym temacie :) cenię sobie każdą pomoc. Jeżeli ktoś może mi (dla laika) w miarę dokładnie napisać co zrobić to dziękuję uprzejmie. Proszę o możliwie najprostsze rozwiązanie bo dopiero uczę się tego systemu.

@EDIT
Dodam jeszcze taki screen, nie wiem czy potrzebny ale często pada ta komenda w forach pomocy:
http://i.imgur.com/NGNOfkJ.png[/img]

-- 8 cze 2015, o 22:24 --

Po kolejnym dniu kopania po zagranicznych forach - mam! Co prawda działa tylko na 2 i 3 palce ale zawsze coś bo mogłem skonfigurować najpotrzebniejsze funkcje :) Podaję instrukcję dla osób, które kiedyś trafią na ten wątek i też będą się głowić :)

Aby Touchegg działał należy edytować jeden plik, który sprawi.. że jeszcze w momencie ładowania systemu zostaną wyłączone gesty dwu i trzy palcowe w sterowniku synaptics :)

1. Wejdź w katalog domowy.
2. Aby wyświetlić niewidoczne pliki naciśnij CTRL+H
3. Otwórz plik .profile za pomocą edytora tekstu (aby go modyfikować musisz uruchomić go z uprawnieniami administratora, jest mnóstwo poradników na instalowanie skryptów umożliwiających otwieranie plików jako super user).
4. Dopisz na samym dole:

Kod: Zaznacz cały

# disable synaptic native handling 2- and 3-finger gestures 
# so that touchegg gets the notifications
synclient TapButton2=0
synclient TapButton3=0
synclient ClickFinger2=0
synclient ClickFinger3=0
synclient HorizTwoFingerScroll=0
synclient VertTwoFingerScroll=0

# start touchegg
touchegg &
5. Restart systemu :) Po ponownym uruchomieniu gesty powinny już działać.

Edycja gestów:
1. Wejdź w katalog domowy a następnie: .config/touchegg/
2. Edytuj plik touchegg.conf

tutaj FAQ możliwych funkcji i gestów:
https://code.google.com/p/touchegg/wiki/FAQ

To wszystko :)
Ostatnio zmieniony 08 cze 2015, 09:40 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Grafika!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”