Toshiba Sattelite L670 - wolny internet
Toshiba Sattelite L670 - wolny internet
Dzisiaj zainstalowałem Ubuntu i po raz pierwszy w życiu mam okazję korzystać z systemu innego niż Windows. Na Windowsie jednak prędkość pobierania mojego internetu wynosiła ok. 1,3Mb/s, a teraz na UBuntu maksymalnie kilkadziesiąt kb. Wiecie czym może to byc spowodowane i jak to naprawić?
Laptop Toshiba Sattelite L670
Procesor - Intel Core i5 2,67Ghz
Ram - 4Gb
Karta sieciowa - Nie mam pojęcia jak sprawdzić to w Ubuntu
Laptop Toshiba Sattelite L670
Procesor - Intel Core i5 2,67Ghz
Ram - 4Gb
Karta sieciowa - Nie mam pojęcia jak sprawdzić to w Ubuntu
Ostatnio zmieniony 19 lip 2015, 12:52 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- Czeslavus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Wolny internet
A co mówi to
?
Kod: Zaznacz cały
http://www.speedtest.pl/
------------------------------------------
Pozdrawiam
Czeslavus
Pozdrawiam
Czeslavus
Mówi, że mam 1,5MB/s, podczas gdy powinenem mieć 15Mb/s
EDIT
Dodam, że sieć jest odbierana jakby skokami, czyli idzie w górę tak do max. 200kb/s prędkości pobierania, a potem spada do 20bajtów lub nawet do zera i znów rośnie. Wykres w Monitorze systemu wygląda jak Tatry. Udało się nawet na momen wskoczyć ponad 1Mb/s, ale i tak od razu spadło do 0.
EDIT 2
Ciekawostka - POdłączyłem router bezpośrednio do laptopa kablem. Dalej jest to samo, podczas gdy na drugim komputerze prędkość internetu pozostaje normalna...
EDIT 3
Kiedy pobieram coś przez np. PlayOnLinux to prędkość pobierania nagle skacze do 1MB/s i w takiej prędkości się pobiera, ale po zakończeniu pobierania przez tę aplikację znów spada i zaczyna skakać...
EDIT
Dodam, że sieć jest odbierana jakby skokami, czyli idzie w górę tak do max. 200kb/s prędkości pobierania, a potem spada do 20bajtów lub nawet do zera i znów rośnie. Wykres w Monitorze systemu wygląda jak Tatry. Udało się nawet na momen wskoczyć ponad 1Mb/s, ale i tak od razu spadło do 0.
EDIT 2
Ciekawostka - POdłączyłem router bezpośrednio do laptopa kablem. Dalej jest to samo, podczas gdy na drugim komputerze prędkość internetu pozostaje normalna...
EDIT 3
Kiedy pobieram coś przez np. PlayOnLinux to prędkość pobierania nagle skacze do 1MB/s i w takiej prędkości się pobiera, ale po zakończeniu pobierania przez tę aplikację znów spada i zaczyna skakać...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Witam, mam dokładnie taki sam problem. Na jednym dysku siedzi Win7 i Kubuntu 15.04.
W speedtest Win7 osiąga 40 mbps, a Kubuntu z biedą 9mbps.
Gdzie szukać przyczyny problemu?
Pozdrawiam
W speedtest Win7 osiąga 40 mbps, a Kubuntu z biedą 9mbps.
Gdzie szukać przyczyny problemu?
Pozdrawiam
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Ponieważ masz KDE, użyj edytora kate, wpisz w terminalu:I na końcu pliku wklej te 3 linijkiZapisz i zamknij. Aby nie restartować systemu, wydaj polecenie
kdesudo kate /etc/sysctl.conf
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
sudo sysctl -p
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Dziękuję za sugestię. Pytanie tylko czy na początku każdego wiersza musi stać #? Wszystkie wiersze tego pliku rozpoczynają się właśnie od #.
Jeśli tak właśnie zapiszę, transfer rzeczywiście rośnie do przedziału 15-20mbps - to ciągle połowa transferu z Win7.
I tak ku poszerzeniu wiedzy, co oznacza komenda?
Jeśli wpiszę te 3 wiersze bez # - po wpisaniu powyższej komendy, w terminalu wyrzuci mi:
czyli dopisane wiersze.
Jeśli # są, nie ma komunikatu zwrotnego i otrzymuję taki efekt:
Nie wiem jak powinno być prawidłowo.
edit...
No i raz szybciej, raz wolniej... teraz znowu 5-8mbps
Jeśli tak właśnie zapiszę, transfer rzeczywiście rośnie do przedziału 15-20mbps - to ciągle połowa transferu z Win7.
I tak ku poszerzeniu wiedzy, co oznacza komenda
sudo sysctl -p
Jeśli wpiszę te 3 wiersze bez # - po wpisaniu powyższej komendy, w terminalu wyrzuci mi:
rafal@rafal-Q330:~$ sudo sysctl -p
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1
Jeśli # są, nie ma komunikatu zwrotnego i otrzymuję taki efekt:
rafal@rafal-Q330:~$ sudo sysctl -p
rafal@rafal-Q330:~$
Nie wiem jak powinno być prawidłowo.
edit...
No i raz szybciej, raz wolniej... teraz znowu 5-8mbps
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Toshiba Sattelite L670 - wolny internet
[ciach]
# na początku wiersza oznacza zazwyczaj, że ma on być ignorowany przez system w czasie przetwarzania pliku. Należy więc # usunąć, jeśli dana opcja ma działać.
Polecenie man wyświetla podręcznik (manual) dla poleceń, w tym przypadku dla sysctl (konfiguracja parametrów kernela). Flaga -p nakazuje przeładowanie konfiguracji z domyślnego pliku, czyli /etc/sysctl.conf
# na początku wiersza oznacza zazwyczaj, że ma on być ignorowany przez system w czasie przetwarzania pliku. Należy więc # usunąć, jeśli dana opcja ma działać.
man sysctl
Ostatnio zmieniony 19 lip 2015, 15:48 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunąłem komentarz.
Powód: Usunąłem komentarz.
także = też
tak że = więc
tak że = więc