Jak zrobić kopię całego systemu?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
kicker1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Jak zrobić kopię całego systemu?

Post autor: kicker1 »

Witam. Mam zainstalowany i skonfigurowany system. Chciałbym zrobić jego kopie/obraz do pliku, by móc na innym komputerze rozpakować obraz, zamontować dev,sys,proc, odpalić GRUB i cieszyć się szybko zainstalowanym i skonfigurowanym PC'tem. Pytanie moje jest jak powinno wyglądać polecenie zrobienia kopii systemu na inny dysk.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2015, 17:18 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Jak zrobić TAR całego systemu

Post autor: Tomfoc »

Sądzisz, że to zadziała? Ten PC ma takie same podzespoły? Jeśli tak, to poszukaj info w sieci - jest tego mnóstwo. Ja kopie systemu wykonuję programem fsarchiver. Co do TAR - poczytaj manuale.
Awatar użytkownika
Melisa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Jak zrobić kopię całego systemu?

Post autor: Melisa »

Na twoim miejscu pobawiłabym się CLONEZILLĄ.

Co do sprzętu. Nigdy nie wiadomo jak system się zachowa z innymi podzespołami, ale z moich doświadczeń wynika, że powinien to przełknąć (o ile nie jest to jakiś wybitnie nietypowy sprzęt).

Zamieniałam parę razy dyski w laptopach (z różnych przyczyn), podpinałam dyski laptopowe do stacjonarnych komputerów i odwrotnie (np. przez adaptery USB SATA).
Ojciec do tej pory ma stary system, który przeżył migracje ze starego komputera (trochę z innej epoki AMD Athlon XP 2700 i grafika NVIDIA Geforce mx440) na nowy (AMD Athlon 64 X2 4400+ i grafika AMD Radeon HD 2300 o ile dobrze pamiętam) i działa tak już z rok bez większych zgrzytów.

Inna sprawa, że samo środowiskowo graficzne może wiele utrudnić, moje LXDE przełyka wszystko czego nie ugryzło takie UNITY, KDE czy Cinnamon (problemy ze sterownikiem grafiki), XFCE i MATE też nie wymagają raczej cudów w tej dziedzinie i powinny pójść z trochę niekompatybilnym (graficznie) sprzętem.

Polecam wypiąć dysk i sprawdzić go (uruchomić system) na docelowym urządzeniu (np. przez adapter SATA USB), a potem dopiero bawić się w kopiowanie. Zawsze możesz mieć pecha i wtedy szkoda marnować czas na kombinowanie z klonami.
Lenovo ThinkPad T61: Mint 17.1 LXDE & Windows 7
Lenovo ThinkPad x200: Mint 17.1 LXDE & Windows XP
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”