Po aktualizacji Grub nadpisał MBR mimo, że ma być w sda2

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
qbpm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Po aktualizacji Grub nadpisał MBR mimo, że ma być w sda2

Post autor: qbpm »

Witam.
Mam taki rozkład partycji:

Kod: Zaznacz cały

Device     Boot  Id  Type
/dev/sda1  *      7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2        83  Linux /boot
/dev/sda3        83  Linux dm_crypt
W /dev/sda2 mam Gruba, a w /dev/sda mam Truecrypt bootloader dla Windows.

Mam Xubuntu 15.04 i dziś go aktualizowałem (apt-get update, upgrade...) i widziałem, że w spisie aktualizacji był Grub. Po reboocie stwierdziłem brak bootloadera Truecrypt w MBR. W pierwszej chwili się trochę przeraziłem, ale na szczęscie udało się go odzyskać z dysku odzyskiwania TC. Chcę, aby Grub nigdy nie ruszał MBR przy aktualizacji, tylko był w /dev/sda2.
Pewnie coś zrobiłem źle przenosząc gruba z sda na sda2, bo pierwotnie był właśnie w MBR. Niepamiętam już dokładnie jak to robiłem, ale po prostu zainstalowałem w /dev/sda2 jakimś poleceniem, i chyba nie zmieniałem niczego w plikach konfiguracyjnych.
Obecnie mi wszystko działa, ale jak uniknąć nadpisania MBR przy kolejnej aktualizacji?
Uprzedzam pytania:
1. Nie, Grub nie może być w MBR ponieważ TC musi być w MBR i nie ma niestety innej opcji. (Są różne tutoriale jak TC chainloadować z gruba ale żaden mi nie działał - chyba, że jesteś na 101% pewien jak to zrobić, to chętnie się dowiem)
2. Tak, sda1 ma być aktywna, ponieważ TC po wpisaniu hasła bootuje aktywną partycję. Bez wpisania hasła, TC bootuje Gruba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”