Mam taki rozkład partycji:
Kod: Zaznacz cały
Device Boot Id Type
/dev/sda1 * 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 83 Linux /boot
/dev/sda3 83 Linux dm_crypt
Mam Xubuntu 15.04 i dziś go aktualizowałem (apt-get update, upgrade...) i widziałem, że w spisie aktualizacji był Grub. Po reboocie stwierdziłem brak bootloadera Truecrypt w MBR. W pierwszej chwili się trochę przeraziłem, ale na szczęscie udało się go odzyskać z dysku odzyskiwania TC. Chcę, aby Grub nigdy nie ruszał MBR przy aktualizacji, tylko był w /dev/sda2.
Pewnie coś zrobiłem źle przenosząc gruba z sda na sda2, bo pierwotnie był właśnie w MBR. Niepamiętam już dokładnie jak to robiłem, ale po prostu zainstalowałem w /dev/sda2 jakimś poleceniem, i chyba nie zmieniałem niczego w plikach konfiguracyjnych.
Obecnie mi wszystko działa, ale jak uniknąć nadpisania MBR przy kolejnej aktualizacji?
Uprzedzam pytania:
1. Nie, Grub nie może być w MBR ponieważ TC musi być w MBR i nie ma niestety innej opcji. (Są różne tutoriale jak TC chainloadować z gruba ale żaden mi nie działał - chyba, że jesteś na 101% pewien jak to zrobić, to chętnie się dowiem)
2. Tak, sda1 ma być aktywna, ponieważ TC po wpisaniu hasła bootuje aktywną partycję. Bez wpisania hasła, TC bootuje Gruba.