[SOLVED] Odtwarzanie filmów z Youtube pod Firefoxem zawiesza przeglądarkę lub system

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Filippexo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: GNOME

[SOLVED] Odtwarzanie filmów z Youtube pod Firefoxem zawiesza przeglądarkę lub system

Post autor: Filippexo »

Hej. Dziś zainstalowałem zupełnie świeżą wersję Ubuntu 14.04 LTS. Rzecz w tym,że powyższa wtyczka w czasie oglądania
filmików na youtube, odtwarza je dźwiękowo poprawnie, lecz potrafi zawieszać filmik/kartę/przeglądarkę czy i sam system.

Wszelkie ustawienia były domyślne + to co zrobiłem według jednego z poradników po instalacji systemu:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
następnie w chęci naprawy problemu to:

sudo apt-get install flashplugin-installer
Próbowałem i z Centrum Oprogramowania jeszcze raz Flash dla Firefoxa odinstalować/zainstalować, nie pomogło.

Chciałem też w ten sposób: https://get.adobe.com/flashplayer/?loc=pl
Przyznaje się, nie wiem jaką wersję wybrać i jak ją odpalić, łatwiej już w terminalu jest.. ;)

Co mogę zrobić? Nigdy nie było takich problemów.
Może WSZYSTKO wywalić i zrobić to czego nie potrafiłem?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2015, 14:09 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat.
MKoniuszko
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Adobe Flash Player

Post autor: MKoniuszko »

do youtuba nie jest chyba potrzebna ta wtyczka, filmiki są w HTML5
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Arkosake »

Najlepiej unikać flasha jak ognia ale niestety są jeszcze serwisy na których bez tego syfu ani rusz. Jak poprzednik mówił na YT co prawda flasha nie trzeba ale FF ma taką tendencje do niechętnego otwierania filmów w HTML5 i robi to nieraz z problemami. Ale do rzeczy skoro jest potrzebny to najlepiej stosować przynajmniej aktualną wersje, co oficjalnie jest niemożliwe bo adobe nie wspiera linuxa. Jest za to rozwiązanie, a mianowicie użyć specjalnej wersji flasha przygotowanej dla przeglądarki od google.

Najpierw usuń wszystko co instalowałeś związanego z flashem ( nie będzie potrzebne ).
Następnie w terminalu kilka linijek wklep :

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install freshplayerplugin

I od tej chwili wszystko powinno działać :P. Jednakże polecam w FF ustawić aby każdorazowo pytał czy wtyczka ma być włączana ( tak dla bezpieczeństwa ). ;-)
Filippexo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Zrobiłem to co mi zasugerowałeś ;)
Niby jest lepiej nieznacznie, lecz daje problem jest jaki był..
Karta dalej się przycina, obraz dalej wiesza.

Przeglądarka i system po prostu zaczyna głupieć jak jest otwarta karta z czymś na youtube.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2015, 22:56 przez Filippexo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Upewnijcie się że YT działa na flashu. Możliwe że będzie konieczne doinstalowanie wtyczki https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... src=search, gdyż YT domyślnie jest odpalany przez HTML5, co na wiekowym sprzęcie może okazać się zabójcze. Aby zobaczyć czy korzysta się z HTML5 czy Flash należy podczas oglądania, prawy przycisk muszki i przeczytać na samym dole : "Adobe Flash Player ..." dla Flasha lub "Informacje o odtwarzaczu HTML5" dla HTML5.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Filippexo pisze:...
Daj swojemu wątkowi treściwy tytuł i podaj konfigurację swojego komputera, zwłaszcza zaś określ rodzaj procesora, ilość RAMu i model karty graficznej (plus jaki masz do niej sterownik).

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Filippexo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Rozumiem sens podawania specyfikacji komputera, lecz nie tłumaczy ona,że
dzień wcześniej na tym samym komputerze, na Ubuntu 15.04 działało najpoprawniej.
To co, nagle z dnia na dzień komputer zmienił parametry/sterowniki i stał się za słaby? :)

Asus x53T, 6 GB DDR3, AMD A6-3420M APU with Radeon(tm) HD Graphics × 4, AMD Radeon HD 7670M 1GB, Ubuntu 14.04 64-bitowy
Sterowników używam, własnościowych do mojej karty zainstalowany z Dodatkowe Sterowniki z fglrx.
...............................................................................................

"Obecnie używasz odtwarzacza HTML5, gdy tylko jest to możliwe." Kiedy to sprawdziłem.
Po zainstalowaniu poleconego przez ciebie dodatku wcale nie odtwarza.: Failed to Load :libpepflashplayer.so"

Więc może jednak bez tego dodatku.. tylko jak zmienić aby domyślnie używał Flasha a nie HTML5?
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Re: Youtube - HTML5 a Flash, Odtwarzanie.

Panowie spokojnie jesteśmy tutaj po to aby rozwiązywać problemy :-D
Wtyczka niestety być musi ale zrobisz coś takiego, nie usuwając poprzedniego repozytorium które podawałem.

sudo apt-get remove freshplayerplugin
sudo add-apt-repository ppa:skunk/pepper-flash
sudo apt-get update
sudo apt-get install pepflashplugin-installer
sudo mkdir -p /opt/google/chrome/PepperFlash
sudo ln -s /usr/lib/pepflashplugin-installer/libpepflashplayer.so /opt/google/chrome/PepperFlash
sudo apt-get install freshplayerplugin
I pamiętaj wtyczka obowiązkowa nie ma innej metody, a przynajmniej ja o innej nie słyszałem :lol:
No teraz to już musi zadziałać ;-)
Filippexo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Youtube - HTML5 a Flash, Odtwarzanie.

Uszanowanie dla ciebie, problem został całkowicie naprawiony dzięki tobie Arkosake - Dziękuję!
Wszystko działa tak jak powinno. Przywraca mi to wiarę w Linuxa,że to ma sens. ;)

Problem rozwiązany! ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”