[Ubuntu 15.04] System nie uruchamia się w trybie graficznym.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
TriPiO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[Ubuntu 15.04] System nie uruchamia się w trybie graficznym.

Post autor: TriPiO »

Dzień dobry,

Od dłuższego czasu staram się wytrwale korzystać z Ubuntu, niemniej dzisiaj system mnie pokonał, więc proszę o pomoc. Jeżeli taki wątek już był to przepraszam i proszę mnie do niego odesłać, ale nie wydaje mi się. Historia choroby jest następująca:

Zainstalowałem wersję 15.04, ponieważ jest tam szansa na prawidłową obsługę mojej karty sieciowej (RT3290), na którym ostatni LTS polegl po kolejnej aktualizacji kernela. Przez pierwsze parę logowań wszystko było OK. Używam wbudowanych sterowników karty graficznej (AMD/ATI Radeon 7640). Po którymś z kolei uruchomieniu, za grubem pojawiło się kilka komunikatów z serii 2.686114 ACPI PCC Probe failed itd, po czym pojawił się splash, a za splashem ekran logowania w trybie tekstowym. Kilka razy restartowalem, ale za każdym razem ląduję w trybie tekstowym.

Próbowałem szukać róznych rozwiązań, które sięgają jeszcze do wersji 12.10, m.in. sprawdzenia uprawnień do pliku .Xauthority (są na mnie, ale nie były), rekonfiguracji lightdm itp. Nic nie pomaga.

Pojawiał się jeden sposób, żeby wejść do trybu graficznego i naprawdę nie wiem jak do niego doszedłem: Loguję się w trybie tekstowym, zmieniam użytkownika na root,a a następnie wpisuję: "mount -o remount r,w /" Rach ciach i jestem w trybie graficznym, w oknie logowania. Dojście nawet do tego zajęło mi bardzo wiele czasu.

Czy ktoś mógłby mi pomóc i podać wskazówki w jaki sposób można ominąć tę sztuczkę i trafić od razu do ekranu logowania?

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2015, 13:12 przez TriPiO, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Re: [Ubuntu 15.04] System nie uruchamia się w trybie graficznym.

Post autor: Hwiparam »

Jak pojawiają się komunikaty na starcie, to może dmesg cokolwiek naświetli sprawę...

Kod: Zaznacz cały

dmesg | curl -F 'sprunge=<-' http://sprunge.us
Wygenerowany link wklej na forum.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
TriPiO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za zainteresowanie.

Output wygenerowany natychmiast po uruchomieniu trybu graficznego (jak opisane wyżej): http://sprunge.us/HTcR
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Czy jesteś w stanie powiedzieć, jaką posiadasz aktualnie wersję jajka? Może spróbuj downgrade tegoż do poprzedniej wersji...
EDIT: Tak mnie coś jeszcze zastanawia ten myk z mount... Podaj może zawartość /etc/fstab
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"

TriPiO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

1. Czy to jest ta informacja?

uname -a
Linux 455-G1 3.19.0-26-generic #28-Ubuntu SMP Tue Aug 11 14:16:32 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
2. (To ostatnie to media tank)

pawel@455-G1:~$ sudo cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=5d24ce28-ac73-4cde-bbe9-8e4225a30443 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sda7 during installation
UUID=7c0c0f7f-04e1-48b6-a6b5-25ae773e20b8 /home           ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=ed0180cc-5e3c-4241-80f3-da71c82ad511 none            swap    sw              0       0
#
# NMT
#
//10.10.0.10/share	/home/pawel/NMT_share	cifs  username=***,password=***,file_mode=0777,dir_mode=0777,rw,sec=ntlm	0	0
Pzdr.
Paweł
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Spróbuj zrobić downgrade kernela do poprzedniej wersji.
Jeśli to nie pomoże, możesz jeszcze potraktować swoją partycję /dev/sda5 programem fsck. Tylko zrób to z poziomu jakiegoś liveCD, bo na zamontowanej partycji nie zadziała!
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1518426
Właśnie przypuszczam, że masz jakieś błędy na tym dysku w systemie plików i dlatego montuje go tylko od odczytu...

TriPiO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki.

Trzy rzeczy:

1. Spróbuję od końca tzn. od sprawdzenia fcsk. Ale próbowałem kilka razy przeinstalowac system do 15.04 i takie fiksacje zaczynaly się niemal natychmiast po 2 czy 3 uruchomieniu, niezleżnie czy pobierałem aktualizacje w trakcie instalacji czy nie. Nie za bardzo wiem gdzie mogą tam być błędy i skąd się brać skoro praktycznie świeża instalka leci.

EDIT (output fsck spod Live USB):

root@ubuntu:/home/ubuntu# fsck /dev/sda5
fsck from util-linux 2.25.2
e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014)
/dev/sda5: clean, 220970/1921360 files, 1402516/7679931 blocks
2. To śmieszne pytanie, ale czy w fstab nie dałoby się wpisać tego obejścia, z którego korzystam obecnie? Teraz mam "errors=remount-ro". Czy można by to był zapisać inaczej?

3. Downgrade kernela, być może na końcu. Jak miałem 14 LTS to po którejś kolejnej aktualizacji pojawily się podobne problemy, stąd uciekłem na 15.04. Nie bardzo wiem do którego kernela się downgradować.

(czy to może być związane z jakimś problem na linii kernel-grafika?)

Pzdr.
Paweł

-- 24 sie 2015 19:53 --

Aktualna informacja jest taka: Przeinstalowałem 15.04. Nie zainstalowałem żadnych aktualizacji ani w trakcie instalacji ani później. Pozostalem na oryginalnym kernelu tzn. Linux 455-G1 3.19.0-15-generic #15-Ubuntu SMP Thu Apr 16 23:32:37 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux.

Jedyne rzeczy jakie zrobiłem to instalacja chromium, instalacja flasha (pepperflash) i podmiana fstab na ten, który wkleiłem wyżej. Pochodził, parę razy się przeładował. Po czym przy którymś restarcie nie chciał się zrestartować. Power off i wszystko wróciło do sytuacji, którą opisałem na początku.

Za to wstaje normalnie przy wybraniu opcji (upstart) przy rozruchu (splash wygląda jak z DOSa), ale w normalnym trybie tylko tak jak napisałem na samym początku.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Ubek308 »

TriPiO pisze:Czy ktoś mógłby mi pomóc i podać wskazówki w jaki sposób można ominąć tę sztuczkę i trafić od razu do ekranu logowania?.
Nie to ze to jest rekomendowane rozwiazanie ale zwyciezcow nikt nie sądzi.
Jak moj szef wyraza opinie - mam tylko jedno slowo w odpowiedzi: Dziala?

Wstaw wszystko co pisales do /etc/rc.local
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”