Kilku sekundowe zawieszanie sie systemu - LUBUNTU 15.04

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
wespazjon
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: LXQt
Architektura: x86_64

Kilku sekundowe zawieszanie sie systemu - LUBUNTU 15.04

Post autor: wespazjon »

Witam serdecznie.
Mam nastepujacy problem - zmienilem Mint`a na Lubuntu (jakos bardziej mi pasuje), i mam maly problem.
Problemem tym sa "przestoje" komputera, np. wlaczam synaptic i zanim zrobi aktualizacje bazy zawiesza sie nie mozna ruszyc myszka i nie reaguje na klawiature (10s. przerwy), wpisuje program do wyszukania (10s. przerwy). Wlaczam przegladarke i laduje pare stron (10s. przerwy) itd. itp.
Co ciekawe wlaczam sobie arkusz na Gnumericu - (troche bardziej rozbudowany - ale bez przesady) - 20s. przerwy, zaznacze kolumne 20s. przerwy.
Najciekawsze, ze jest to nowy laptop na czterech jajkach i 8gb ram - na starym c2d i 2gb ram - takich problemow nie mam.
Szukalem odpowiedzi w Google i na forum ale niestety ciezko mi okreslic jak ten problem w ogole nazwac - wiec o wyszukiwaniu takze nie mam mowy.
Awatar użytkownika
Pasman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Re: Kilku sekundowe zawieszanie sie systemu - LUBUNTU 15.04

Post autor: Pasman »

może spróbuj jednak lubuntu 14.04. mint jest na tej wersji.
Mint 21.1, 5600G, RX6600
wespazjon
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: LXQt

Re: Kilku sekundowe zawieszanie sie systemu - LUBUNTU 15.04

Post autor: wespazjon »

Tylko czy downgrade jest dobrym rozwiazaniem?

-- 1 wrz 2015, o 19:41 --

Zmienilem distro na xubuntu:
- Arkusz dziala duzo szybciej (wreszcie normalnie).
- Odpalilem monitor procesora i jeden z rdzeni skacze na 100% przy takich dzialaniach jak kopiuj, wklej, itp. i wtedy nastepuje mikrozawieszenie (na pare sekund).
Wniosek pewnie bedzie poprawny - jadra dostepne dla distro z rodziny Ubuntu nie sa dostosowane do nowych sprzetow (calkiem nowych) - wystarczy dodac, ze nawet dla karty sieciowej musze wgrywac path do /etc/modprobe.d - bo w innym razie nie dziala poprawnie i zrywa polaczenie po jakis 30 sekundach od odpalenia systemu i juz do polaczenia nie wraca.
A wiec wg. mnie jedynym lekiem na cale zlo jest czekac na 15.10.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”