WItam
Chce zainstalowac windowsa na oddzielnej partycji. tylko problem w tym ze mam tylko jedna partycje. i pytanie jak stworzyc ta partycje z poziomu ubuntu ? i jeszcze jedno czy nie bedzie klopotu jak zainstaluje tego windowsa. czytalem ze lepiej 1 zainstalowac windows a potem ubuntu
instalacja windowsa obok ubuntu
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: instalacja windowsa obok ubuntu
Jeżeli masz tylko jedną partycję na całym dysku, to musisz ją zmniejszyć aby uzyskać wolne miejsce na utworzenie innych partycji. Bardzo dobrze sprawdza się program gparted, ale uruchomiony z jakiegoś nośnika typu live, bo aby można było operować na partycji, to musi ona być odmontowana. Co do kolejności instalowania systemów, to faktycznie lepiej najpierw Windows, później Linux, bo winda usunie linuksowy bootloader i trzeba go będzie przywrócić. Jeśli nie wiesz o czym piszę, to daj sobie spokój i poproś o pomoc kogoś kto ci systemy zainstaluje.
wiem a jak przywrocic ten bootloader ?
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Użyj Mocy, albo zajrzyj do Poradników.kolo48 pisze:wiem a jak przywrocic ten bootloader ?
Kwestia nie pojawiła się wraz z twoim zainteresowaniem Ubuntu, możesz śmiało założyć że ludzie zajmują się tym od lat.
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Niniejsze zagadnienie zostało omówione w PORADNIKACH, PRZEWODNIKU lub START Z UBUNTUW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+