Historycznie na dysku miałem 3 systemy: XP, Debian i Ubuntu nieco ciekawiej - na LVM+Luks. Wczoraj podczas pracy w okienkach Ubuntu 12.04 w końcu zechciało mi się kliknąć zgodę na aktualizację wersji 12.04 LTE do 14.04 LTE. Po ok. 2 godzinach niby wszystko poszło, ale po restarcie mam tylko konsolowy komunikat od grub'a, że jest błąd. Wcześniej spotykałem się z różnymi zawirowaniami grub'a np. po jakiejś grubszej aktualizacji debiana na niekodowanej partycji ten nowy system chciał używać swojego grub'a i oczywiście nie widział niczego na partycjach kodowanych. Pomagało odpalenie płytki Ubuntu 12.04 Alternate, opcja naprawy systemu i konsolowe polecenia ładujące dm-crypt, otwierające zakodowaną partycję, potem montowanie chroota, wskazanie partycji startowej (niekodowana, wspólna) i ponowna instalacja grub'a. Wtedy grub widział wszystkie systemy dyskowe.
Po wczorajszej aktualizacji udało mi się ponownie zainstalować grub'a z płytki Ubuntu 12.04 Alternate (j.w.), ale mam tylko dwa systemy posadzone na niekodowanych partycjach. Tej położonej na LVM+Luks ni widu, ni słychu. Jest jakaś możliwość wystartowania Ubuntu 14.04 w takiej wersji "rescue"? Wypaliłem sobie płytkę Ubuntu 14.04 LTE Desktop, wersji Alternate chyba nie ma, w każdym razie jej nie widzę. A może Koledzy znają jakieś inne rozwiązanie tej zagadki. Nie chce mi się instalować wszystkiego po kolei. Mój wniosek dodatkowy jest taki, że automatyczna aktualizacja z 12.04 do 14.04 jest do bani, podobno nie jestem pierwszym, którego wysadziła w powietrze.
Aktualizacja 12.04 LTE do 14.04 LTE - poleciała konfiguracja grub'a
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Aktualizacja 12.04 LTE do 14.04 LTE - poleciała konfiguracja grub'a
Spróbuj programem Boot Repair - szczegóły na https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair