Środowiska graficzne na Ubuntu- xfce4/lxde jak to usunać?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
bless
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Środowiska graficzne na Ubuntu- xfce4/lxde jak to usunać?

Post autor: bless »

zainstalowałem sobie ubuntu 14.04 x64 server edition. doinstalowałem sobie ubuntu-desktop-unity aby nie klepać wszystkiego z klawiatury, odpaliłem fajnie serwer plików działa. nastepnie przyszła kolej na xrdp a z nim xfce4 które mi się nie spodobało więc doinstalowałem lxde dla dostępu przez zdalny pulpit. wszystko ładnie pięknie działało dopóki nie wpadłem na pomysł żeby odinstalować xfce...

Kod: Zaznacz cały

sudo aptitude --purge remove xfce4
sudo apt-get autoremove xfce4
sudo aptitude autoclean
i tym podobne komendy nie usuwają mi xfce. pomimo że usówam z systemu pakiet xfce wraz z pakietami wspólzależącymi nie potrafię usunąć tego z systemu, będe wdzięczny za jakieś informacje dlaczego nie da się usunąć czegoś raz zainstalowanego w systemie.

Próbowałem też usuńąć lxde podobnymi krokami. wyszukiwałem też lxde w menedzerze plików oraz usunąłem foldery zawierające ustawienia lxde ale przy logowaniu mogę nadal wybrać środowiska graficzne xfce4 oraz lxde i o dziwo są w pełni funkcjonalne pomimo usunięcia pakietów oraz folderów... nie rozumiem po prostu tego. chciałbym usunać programy których nie używam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”