Klonowanie Ubuntu - pytanie do tutoriala

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
bless
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Klonowanie Ubuntu - pytanie do tutoriala

Post autor: bless »

viewtopic.php?f=146&t=116535#wrap

Witam, znalazłem tutorial o klonowaniu, w związku z lekturą nasunęło mi sie pytanie:

W tutorialu chodzi o to że mamy dwie lub więcej identycznych maszyn czy mogę sobie przenieść mojego Ubuntu na maszynę o innej konfiguracji sprzętowej?

W związku z pozwyższym chciałbym zapytać czy można przenosić swój profil uzytkownika na inne komputery z zainstalowanym ubuntu 14.04?

No i w końcu oczywiste pytanie czy mogę wyjąć dysk twardy z ubuntu (oczywiście z partycją aktywną) i włożyć do innego kompa i kontynuować pracę? czy ubuntu podczas uruchomienia da radę zainstalować sobie odpowiednie sterowniki dostosowując się do nowego hardware?

chciałbym określić siłę "elastyczności" w/w systemu
Ostatnio zmieniony 08 paź 2015, 11:31 przez bless, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Re: Klonowanie Ubuntu - pytanie do tutoriala

Post autor: Tomfoc »

Umieszczanie adresów stron w tagach code nie ma sensu. Sklonowanie systemu na inny sprzęt i przełożenie dysku, to to samo. Czy system wstanie? Chyba nie można na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie. Wydaje mi się, że najwięcej problemów sprawić może grafika.
bless
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

zamieniłem na znacznik url,

poradnik też nie jest jednoznaczny i może wprowadzać w błąd.

klonowanie w poradniku polega na przeniesieniu danych z dysku na dysk a później odbudowa GRUB a przeniesienie całego dysku to szczegółowa różnica.

okej, czyli kernel powinien ruszyć z tego co można wywnioskować, jeśli nagram sobie ubuntu na dysk przenośny to w każdym kompie do którego go podepnę powinien wstać? oczywiście nie na każdym sprzęcie GUI wstanie prawidłowo.

analogiczne w windowsie z doświadczenia wiem, że nie będzie to możliwe ze względu na (nie)kompatybilność sterowników chipsetów.

Tak dociekliwie pytam bo w katalogu / mam różne foldery,

http://www.editer.pl/fotka/89de2d616d4c ... 9e44_2.jpg[/img]

Jak się domyślam, w /dev sa informacje o hardware
/home katalog domowy uzytkownika
/mnt zamontowane nośniki

itp itd. jednak nie znam funkcji jakie pełnią pozostałe foldery, chciałbym się dowiedziec po co jest każdy z nich i czy mogę je podmieniać pomiędzy maszynami,

np skonfiguruję sobie sambę na jednym kompie i później ja przeniosę na drugi? poprawie kilka kluczowych konfiguracji netbios oraz tcpip i będzie działało. albo przeniosę sobie katalog home na inną maszynę? Rozumiem że te katalogi są ze sobą w jakiś sposób powiązane i chciałbym zrozumieć w jaki,
Ostatnio zmieniony 08 paź 2015, 12:48 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zapoznaj się PONOWNIE z Regulaminem i sprawdź co mówi on na temat wielkości grafik umieszczanych na forum.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Dobrze kombinujesz. Jednak - jeżeli chcesz posiadać dysk przenośny, który można uruchomić na niemal każdym sprzęcie, to nie klonuj na ten dysk swego systemu, tylko skorzystaj z gotowych obrazów iso. Są one wyposażone w sterowniki do przeróżnych elementów sprzętowych. Istnieją takie programy do nagrywania obrazów, które oferują tzw. persystencję. Masz wtedy na nośniku wolne miejsce do zapisania swojej konfiguracji. Czyli masz pendrive ze swoim Ubuntu, odpalasz system na kompie w pracy i masz już swoje zakładki w przeglądarce itp.
bless
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

edytowałem poprzedniego posta podczas tego czasu jak odpisałeś, za wolny jestem :)

chciałem odróżnić warstwę folderów w których jest zapisana konfiguracja o sprzęcie oraz foldery w których jest zapisana konfiguracja programów.
Naczytałem się o chmurach i mam takie fantazje aby przeniesć sesję użytkownika/ewentualnie jakieś usługi z maszyny na maszynę:) a linuksa nie znam od dziecka tak jak windowsa dlatego będę trochę pytał.

ale widzę po niepewności odpowiedzi że jest podobnie jak w windzie, jak znasz dany program na wylot to wiesz gdzie co jest zapisane i ci ruszy a jak nie to lipa:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”