Opencpn i GPS

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
KRZYS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Opencpn i GPS

Post autor: KRZYS »

Witam
Zainstalowałem LUBUNTU 15.10. Nastepnie zainstalowałem OPENCPN do nawigacji. By w połni z niego skorzystać musiałem podłąćzyć GPS. Posiadam GPS przez Bluetootha. I zaczęły się problemy.
1. Załączyłem Bluetootha ( za pomocą Bluetooth Manager ) (kontrolka na Bluetooth siwieci - załączony)
2. Za pomocą polecenia "sudo hcitool scan" znalazłem adres bluetootha (00:11:22 itd)
3 Polecenie " sudo rfcomm bind /dev/rfcomm0 (adres bluetootha)" połaczyłem się z bluetoothemś
4 W programie OPENCPN podałem adres portu "/dev/rfcomm0"
I niestety NIC. Program nie widzi GPS.
Sprawdziłem więc w xgps - również brak lokalizacji stelit.
I nie wiem co dalej. Przez parę dni przeglądam internet i próbuję różnych rozwiązań ale bezskutecznie.
Może ktoś zdołałby mi pomóc
Pozdrawiam krzys
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Opencpn i GPS

Post autor: yacup »

1. jaką masz wersję pakietu bluez ?
2. coś więcej o "GPS przez Bluetootha" - co to za urządzenie ?
3. Używasz 'Menedżera Bluetooth' czy 'Bluemana' ? (do łączenia z urządzeniami bt)
a ja mam takiego komputera, że jest taki czarno-srebrny; a na dole są takie różne przyciski coś tak jakby z literami a na górze jest taki telewizor i na nim się wyświetlają różne obrazki, i można go tak jak zeszyt złożyć (albo książkę)
KRZYS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

1.bluez ver. 5.35
2. Łączę się z B poprzez Managera Bluetooth'a
3. Urządzenie GPS to: BT- GPS8 JENTRO (na systemie nawigacyjnym Navigatrix tj Ubuntu 10 + opencpn 2.35 działałobez problemu)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

1. Pakiet bluez już od stosunkowo dawna jest "znany" w Ubuntu ale dopiero w wersji 15.10 został zaimplementowany na stałe i jest instalowany razem z systemem. Niestety nie zmienia to sytuacji, że działa nie do końca prawidłowo z gnome-bluetooth (czyli dotychczasowe pakiety, czytaj: wcześniejsze). W mojej ocenie powinieneś zainstalować (czytaj: skompilować > to nie takie straszne) ze źródeł pakiet bluez 5.37
link: http://www.linuxfromscratch.org/blfs/vi ... bluez.html
link zawiera linki do pakietów, patcha i instrukcję instalacji. Należy pamiętać o ściągnięciu pakietów potrzebnych do kompilacji oraz tzw. zależności [niestety nie wiem na jakim stopniu zaawansowania jesteś jeżeli chodzi o linuksa]. Na powyższej stronie jest instrukcja według której instalowałem na moim laptopie i udało mi się uruchomić mysz dell'a bluetooth na interfejsie 4.0LE, a mysz jest z gładzikiem zamiast kółka ... i mi działa [jak sprawdzisz na stronach wsparcia to podobno ma nie działać pod linuksem !]

2. do łączenia z urządzeniami bluetooth należy zainstalować pakiet blueman w wersji 2. cośtam (tradycyjny menadżer gnome-bluetooth "źle" współpracuje z pakietem bluez)

3. sprawdziłeś, że twoje urządzenie jest wspierane przez tego cpn'a?

jak chcesz bardziej szczegółowo instrukcje instalacji najnowszego bluetootha to klepnij jutro
W Ubuntu 16.04 ma być bluez chyba 5.36 (czyli byłoby OK)

edit:
ad 1
. inna metoda [łatwiejsza]: ewentualnie stąd: https://launchpad.net/~ci-train-ppa-ser ... ld/9282704
ściągnij ręcznie wszystkie paczki i zainstaluj je "po całości" za pomocą dpkg

pozdrawiam
yacup
a ja mam takiego komputera, że jest taki czarno-srebrny; a na dole są takie różne przyciski coś tak jakby z literami a na górze jest taki telewizor i na nim się wyświetlają różne obrazki, i można go tak jak zeszyt złożyć (albo książkę)
KRZYS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety jestem początkującym linuxiarzem więc odinstalowanie starego bluez i instalacja nowego trochę zajmie mi czasu.
To samo z zamianą managera Blutootha ba Bluemana
Opencpn nie wymienia mojego typu GPS-a jako urządzenia sprawdzonego. Dlatego chcę doprowadzić do tego aby XGPS widziało satelity.
Po zmianach w programach poinformuję
KRZYS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety.
Ta druga metoda jest dla amd64 i dla mnie nie pasuje.
Pierwsza metoda jest dla mnie nie zrozumiała. Jeśli można to proszę o trochę informacji jak to przeprowadzić, krok po kroku
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

https://launchpad.net/~ci-train-ppa-ser ... ld/9282707 < to są pakiety i386
wszystko ściągnij, zapisz w jednym katalogu, wejdż do niego i zainstaluj przez dpkg

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg -i *.deb
nadpisze wersję bluez5.35, patrz w terminalu czy nie pokazuje jakiś błędów
potem w synapticu znajdź pakiet blueman i też go zainstaluj > uruchom > wyszukaj urządzenie GPS > sparuj > połącz > zaufaj
KRZYS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kilkakrotnie pobierałem i instalowałem wszystkie paczki i zawsze wyskakuje błąd:

Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
bluez-obexd
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

OK, może być ... zostaw tak jak jest, to jest właśnie problem z zależnościami wewnątrz pakietów odpowiedzialnych za bt w linuksie.
Pakiet bluez-obex jest potrzebny m.in do transferu w protokole ftp przez bluetootha i nie jest potrzebny do łączenia z nawigacją
zainstaluj bluemana i dalej jak w poprzednim poście
KRZYS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wszystko co poweirdziany wyżej zainstalowane. Bluetooth załączony. Przy załączeniu informuje ".... urządzxenie BT-GPS8 dostepne pod adresem ?dev/rfcomm0".
Wygląda że Bt pracuje. Niestety Xgps nie pokazuje satelitów
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

KRZYS pisze:Przy załączeniu informuje ".... urządzxenie BT-GPS8 dostepne pod adresem ....
Ale co cię informuje, ż urządzenie jest dostępne?? ten cpn ?
Urządzenia bt trzeba sparować i połączyć, żeby działały
W Bluemon'ie możesz to zrobić
KRZYS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Informuje mnie Blueman
Na razie kilka dni będę nieobecny. Jak wrócę i wykonam te czynności odezwę się.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”