ubuntu na msi QP72 Leopard Pro

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
emka1111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

ubuntu na msi QP72 Leopard Pro

Post autor: emka1111 »

Kupiłem laptop MSI GP72 2QE Leopard Pro (i7-5700HQ, GF GTX950M 2GB, 8GB DDR3). Na komputerze ma być zainstalowany Ubuntu jako jedyny system. Próbowałem instalować wersje 14.04, 15.10 z Unity, gnome, mate, xfce (podczas ładowania płyty wyrzucają kilka ekranów błędów, pojawia się napis ubuntu i pięć kropek po jakimś czasie komputer się wiesza), 16.04 beta1( przy ładowaniu płyty pojawiają się 2 linijki błędów, pojawia się napis ubuntu i pięć kropek po jakimś czasie komputer restartuje się),
16.04 daily (udało się zainstalować - 8 próba, wcześniej efekt ten sam co 16.04 beta1) ale nie da się zainstalować żadnego oprogramowania, zaktualizować, zainstalować sterowników własnościowych - komputer na zmianę się zawiesza lub restartuje.
Czy ktoś miał może wcześniej taki problem? Próbowałem instalacji z 9 różnych płyt. Błędy bardzo szybko znikają - trudno zapamiętać. Z góry dziekuję za pomoc.
PS:
Błąd chyba dotyczy otwartego sterownika karty graficznej (?)- kazda linijka rozpoczyna się od wyrazu nouveau. Inne dystrybucje tez nie dają rady :cry:
emka1111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: ubuntu na msi QP72 Leopard Pro

Post autor: emka1111 »

Po wyłaczeniu w BIOS-ie Intel SpeedStep i FastBoot można zainstalować wersję 14.04.4 i 16,04beta1, nie da się zainstalować wersji 15.10. Gdzieś w internecie znalazłem informację, że działają wersje 14.04.3 i 15.04, nie działa wersja 15.10.

Ubuntu 14.04.4 działało bardzo niestabilnie a po zainstalowaniu sterownika karty graficznej rozsypało się zupełnie.
Wersja 16.04 działa szybko i bardzo stabilnie. Zainstalowałem sterowniki Intela i NVidii bez problemów, po aktualizacji systemu włączyłem opcje Intel SpeedStep i FastBoot i wszystko nadal pracuje. Poza niedogodnościami wersji beta wszystko działa płynnie i bez niestabilności. Można powiedzieć, że problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”