Uruchamianie po instalacji

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
smutnyjoe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Uruchamianie po instalacji

Post autor: smutnyjoe »

Cześć, mam takie pytanie po instalacji Ubuntu.

Całość na Asus UX303.

Zainstalowałem Ubuntu na pendrive 32gb. Nie stworzyłem wersji live, ale normalnie zainstalowałem, uruchamiając instalację na komputerze z jednego pendrajwa, a instalując na sandisk ultra fit 32gb. Mniej więcej jak tutaj http://askubuntu.com/questions/170454/c ... -pen-drive, z tym, że wyskoczyło mi pytanie, czy nie chcę robić swapa, więc podzieliłem jeszcze pamięć usb na trzy partycje, kolejno: swap 5gb, / 15gb, /home 10gb. (gdzieś wyczytałem, że jak się da większy swap niż ilość ramu, to będzie można korzystać z hibernacji, mimo tego - nie mogę zahibernować, jak ktoś wie czemu, to też może powiedzieć). Ale nie o tym temat.
Wszystko super, zainstalowało się, mam windowsa 10 i ubuntu, przy uruchamianiu ekran wyboru systemu.

ALE

kiedy wyłączę komputer i znów włączę, włącza się grub w taki sposób, jakby nie widział systemu: http://i.stack.imgur.com/zzjNx.jpg
Jest tak dopóki nie wejdę do BIOSU Co ciekawe:
1) nie muszę w tym biosie nic robić, wystarczy że wchodzę a potem save & exit
2) w opcjach bootowania, nawet jak usunąłem poprzednio, mam trzy opcje: swój dysk ssd z windowsem, oraz sandisk ultra fit ale DWA razy (tak jakbym miał dwa pendrive)

Po wizycie w biosie i ponownym uruchomieniu normalnie pojawia się fioletowy ekran wyboru systemu.
Czy ktoś wie, jaka jest przyczyna probemu?
rafu_007
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Uruchamianie po instalacji

Post autor: rafu_007 »

Grub masz na pendrive czy na SSD?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”