darekmseo pisze:Nie mogę się również zalogować na roota aby dostać się do pliku sudoers, ponieważ root nie ma ustalonego hasła...
darekmseo pisze:Próbując łączyć się do niego po SSH, nie mogę sie zalogować jako root (nie wpisując hasła).
W Ubuntu, konto root domyślnie jest wyłączone. O ile wcześniej tego konta nie odblokowałeś, to na to konto się nie dostaniesz.
darekmseo pisze:nie mogę nic uruchomić jako administrator, ponieważ występuje błąd "[user] nie występuje w pliku sudoers. Ten incydent zostanie zgłoszony."
Jeżeli nie zmieniałeś czegoś w pliku sudoers, to prawdopodobnie coś/ktoś usunął twoje konto z grupy adminów. Do jakiej grupy należy twoje konto, możesz sprawdzić poleceniem:
darekmseo pisze:
Ma ktoś jakiś pomysł? Reinstalacja systemu to rozwiązanie ostateczne, ale chciałbym tego za wszelką cenę uniknąć.
Co do ponownej instalacji, to może uda się temu zapobiec. Jak ten serwer należy do kogoś innego, to napisz do admina, aby dodał twoje konto do odpowiedniej grupy.
Jeżeli to twój serwer, to fizyczny dostęp do serwera będzie potrzebny.
Aby rozwiązać problem, uruchom Ubuntu w trybie ratunkowym i wybierz
Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu, a następnie
Ubuntu za pomocą systemu Linux <tu numer kernela> (tryb ratunkowy).
Z menu trybu ratunkowego wybierz
root i klepnij najpierw:
a następnie:
gdzie nazwa_twojego_usera oczywiście musisz zastąpić nazwą swojego użyszkodnika.
Na koniec:
I sprawdź, czy podziałało.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.