Nie mogę włączyć modemu Huawei E3372 USB 3G.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
tomckipl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 15.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Nie mogę włączyć modemu Huawei E3372 USB 3G.

Post autor: tomckipl »

Witam,
od kilku dni używałem Play Online (modem USB 3G) do przeglądania internetu. Dziś minął termin kilku dniu w ciągu których miałem doładować konto i niestety operator zablokował mi dostęp. Doładowałem konto, kotno jest aktywne, połączenie do sieci również - niestety tylko na Windows. W Ubuntu mam problem podłączyć się do sieci.
Połączenie komórkowe jest wyłączone i za nic w świecie nie wiem jak je włączyć. Zainstalowałem "Modem Manager GUI', ten wykrywa sieć, mogę wysłać sms natomiast połączenie z intrnetem jak leżało tak leży. Dodam, że przed operacją skanu czy wysłania Modem Manager GUI prosi o włączenie modemu, akceptuję, natomiast połączenie z systemowego managera jest nadal wyłączone.
Wcześniej nie miałem problemów z podłączeniem się do sieci.
W jaki sposób mogę zmusić Ubuntu do włączenia połączeń komórkowych?
Załączniki
Zrzut ekranu z 2016-03-19 14-17-29.png
(17.45 KiB) Nie pobierany
Zrzut ekranu z 2016-03-19 14-20-15.png
(30.6 KiB) Nie pobierany
Zrzut ekranu z 2016-03-19 14-20-35.png
(58.68 KiB) Nie pobierany
Ostatnio zmieniony 19 mar 2016, 20:38 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana tematu na treściwy
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Nie mogę włączyć modemu Huawei E3372 USB 3G.

Post autor: bear7 »

Tutaj napisali, że modem nie działa, jak jest podłączony przed uruchomieniem komputera. Odłączenie i ponowne podłączenie ponoć skutkuje poprawnym rozpoznaniem urządzenia.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
tomckipl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 15.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: tomckipl »

Wyjąłem modem z gniazda USB, restart systemu, podłączam modem do gniazda usb i dalej nic. Wydaje mi się że to nie ten problem.
Jeszcze dziś przez chwilę normalnie korzystałem z usługi, później wywaliło mnie na stronę play online zero gdzie zostałem poproszony o doładowanie konta.
W tej chwili w systemie połączenia komórkowe są wyłączone, nie mam możliwości ich włączenia z menu. Być może brak możliwości włączenia tych połączeń jest przyczyną problemu?

edit: podłączyłem innyy modem Huawei - sytuacja bez zmian. Czy jest możliwy reset ustawień sieciowych bez koneiczności reinstalacji systemu?

Obrazek

Obrazek
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Uruchom komputer bez podłączonego modemu i zaloguj się na swoje konto użytkownika. Jeżeli twoje kont to standardowy użytkownik, to zaloguj się na konto administratora.

Uruchom terminal i klepnij w nim polecenie:

Kod: Zaznacz cały

sudo dmesg --clear
Następnie podłącz modem. Po podłączeniu modemu klepnij w terminalu poniższe polecenia i pokaż wyniki tych poleceń:

dmesg

lsusb
Wyniki poleceń - każdy z osobna - zaznacz, skopiuj i wrzuć na forum pomiędzy znacznikami CODE. Dostępne znaczniki widoczne są podczas korzystania z "pełnego edytora" odpowiedzi.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”