Uruchamianie Ubuntu z pendrive ?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Uruchamianie Ubuntu z pendrive ?

Post autor: kszyhus »

Musisz mieć płytę lub pendriva z obrazem systemem LiveCD jaki chcesz zainstalować na pendrivie (tutaj Ubuntu).
Drugiego pendriva na którym będziesz instalowała system.
Uruchamiasz obraz systemu z pierwszego pendrive lub LiveCD, wybierasz język polski i tryb "without installing". Podpinasz drugiego pena.
W terminalu wpisujesz komendę:

Kod: Zaznacz cały

blkid
w celu sprawdzenia oznaczenia tego pena w systemie (u mnie sde1 - patrz obrazek).
Zaczynasz instalować system a jako miejsce docelowe wybierasz swojego drugiego pena.
Po instalacji system spyta się gdzie zainstalować GRUB-a, podasz mu partycję Twojego pena (u mnie sde1).
Załączniki
a.png
(46.23 KiB) Nie pobierany
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Mjećo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Mjećo »

UNetBootin ma funkcję trwałej pamięci dla Ubuntu – użyj tego programu, opcja na dole.
Inny OS: Debian 8.5
Dorota_Siatkarka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Dorota_Siatkarka »

kszyhus pisze: W terminalu wpisujesz komendę:
czy ten terminal będzie cały czas otwarty podczas instalowania i w niego wpiszę czy trzeba ten terminal wywołać jakos ?
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Dorotko - przykładowo podałem komendę "blkid" do wpisania w terminalu, żebyś sprawdziła jakie oznaczenie ma Twój pen.
Potem terminal zamykasz i już go przy instalce nie używasz.
Swojego pena możesz sprawdzić także poprzez wywołanie programu "Dyski" lub "Gparted"
Tam też sprawdzisz oznaczenie swojego pena, zamykasz programy i przystępujesz do instalacji.
Dorota_Siatkarka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Cześć ponownie
Przez niemal dwa lata uzywałam sobie tego bootowalnego xubuntu w najlepsze. Niestety mam problem. Dostałam nowego laptopa i ta stara instalacja z mojego pendrive nie działa. Nie bootuje się kiedy chcę z niej wystartować. Na starym laptopie działa, ale stary laptop jest teraz laptopem mamy. Podejrzewam że jest to wina innego biosu ten bios jest jakis uefi. Weszłam na stronę gdzie pobiera się program YUMI i tam jest program ktory jest na biosy UEFI. Zrobiłam tym programem penfrive (podobnie jak robiłam poprzedniego pendrive) ale mimo że zrobiony został pendrive wersją Yumi z uefi to i tak mi nie wczytuje się linux. Staruje z tego pendrive ale...na czarnym tle pisze GRUB 0 miga kreska jakby czekało na komendę. Moj pendrive z plikami wygląda tak po wgraniu z obrazu ISO poprzez yumi plikow:

Obrazek

hmm jak to ugryźć ?
Aby zobrazować na czym stoję napiszę jeszcze że:
laptopa kupiłam z oryginalnym windowsem 10 z dyskiem normalnym. Kupiłam dodatkowo dysk SSD wycągnęłam dysk HDD a na jego miejsce wpiełam SSD. Potem wgrała z pendrive czysta instalację windowsa 10 ale że dostałam od kolegi pendrive z win 10 zrobiony w taki sposób iż system plików był NTFS to nie instalowałam wndowsa w trybie UEFI a w trybie Legacy (długo się motołam i nie wiedziałam czemu nie startuje z tego pendrive ale doczytałam że UEFI widzi tylko fat 32 więc przestawiłam na legacy). Mam niby bios ktory obsługuje UEFI ale jest w trybie legacy opcja boot.
Dorota_Siatkarka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ref.
Zrobiłam instalką z uefi - nie działa ale skoro mam ustawione jako legacy i bios dziala jako stary bios wiec sciagnelam instalke yumi nowa ale dla zwyklego biosu i zrobilam pena.
Tym razem zadziałał ale...zrobilam to cyba na byt wolnym penie bo 3x dluzej sie wczytuje niz tamten ktory mialam, dodatkowo podczas wgrywania sie juz linuksa do ramu jakis blad wyskoczyl ale uruchomil sie. Brak wifi....
Teraz sprobuje zrobic na szybszym pendrive jesli nie wykryje mi wifi co zrobic ?? az tak nowy mam laptop ??
Dorota_Siatkarka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ref2.
Zrobilam instalke na szybszym penie. Uruchamia się szybciej ale...ciagle to samo czyli:
1. Jak juz podczas wczytywania wynieram klawiatur ei jezyk polski na nastepnej planszy na czarnym tle wywala na chwile blad "platform creation failed" potem juz wgrywa sie wszystko ale i tak nie wykrywa wifi.
2. Podczas wylaczania wyrzuca tez ze nie rozpoznalo chyba czegos bo kilka linijek jest firmware failed...
takze lipa chyba tej dystrybucji nie bede mogla uzywac w moim laptopie. Szkoda. Czy az tak nowy jest laptop ze ta dystrybucja nie posiada sterownikow ? podczas wgrywania grafika tez hocki klocki robi przez chwile i dopiero potem wrzuca caly pulpit. Jakby sterownika nie miala (jesli w ogole w linusie sa sterowniki tak to nazwalam po windowsowemu)

moj laptop nie jest az taki nowy ani jakis dziwny zwykle i5 7 generacji, 8 gb ddr4 dysk ssd samsung 850 evo Model e5-575.
Czy sa jakies nowsze dystrybucje ktore ogarnelyby tego laptopa ?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Kiedyś był dedykowany system do takich zabaw i powiem że działał całkiem sprawnie ale musi być jak najbardziej odchudzony ...to był SLAX ( też wersja linuxa specjalnie pod pendrive z możliwością zapisu ) czyli normalnego użytkowania jako wpełni sprawny system ( nie potrzebował gruba startował po włożeniu do usb i przestawieniu PC-ta w BIOS-ie na bootowanie z USB jako pierwszy ) o ile widzę to jest jeszcze rozwijany : https://www.slax.org/pl/
no może rozwijany to tak nie do końca ale dalej istnieje :-)
jeszcze innym systemem który potrafi startować z USB i zapisywać na nim dane ....ale nie jest już tak intuicyjny to PuppyLinux . Nie wiem czy wszystkie wersje Puppy-ego to potrafią ale ja mam nawet jednego na pendrive .Wersja z tąd : http://lx-pup.weebly.com/
Inne wersje np tu : http://puppylinux.com/
Ps. mała niedogodność to niestety Puppy raczej nie jest spolszczony :-( ...a napewno już nie najnowsze wersje
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Ja używałem ostatnio Puppy Linux 5.7 "Slacko",
ale widzę, że jest już nowszy 6.3 "Slacko"
http://distrowatch.com/table.php?distribution=puppy
Dorota_Siatkarka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

niestety Puppy też lipa. Zobiłam pena, wystartował bez problemu ale:
- długo czeka się na środowiso graficzne, podczas rozruchu wypisuje te dziesiątki komend i dopiero wskakuje grafika
- nie obsługuje nawet mojego touchpada (tylko myszke)
- i najwazniejsze również nie poradził sobie z wifi. Wykrywa tylko połączenie przez kabel, przy moim wifi - "not detected" także lipton

Jestem trochę zdziwiona bo laptop ma kartę atheros QCA 9377 bardzo popularną która jest na rynku nie od dziś bo sam sterownik mam z kwietnia więc kupa czasu....a żadna dystrybucja nie radzi sobie z nią.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Puppy linux to raczej system dla zaawansowanych ale jest szybki jak struś pędziwiatr ...może dlatego że pierwszy raz uruchamiasz a wtedy trzeba dostosować stworzyć kontener do zapisu np. jakieś 2GB to ta zielona ikonka walca koło zegara ...a wifi to raczej na starcie nie jest uruchomione trzeba skonfigurować :-) .... trudniej coś doinstalować bo system przyjmuje tylko odpowiednio zrobione paczki ...jeśli ich niema to można poszukać na forum .
zobacz na screeny może Ci coś to podpowie ...jeśli się umie angielski to napewno dasz sobie radę ...tylko trzeba troszkę poświęcić czasu .....
Puppy screen
Jest jeszcze proteus ma USB ...ale mnie nie przypadł do gustu ...też nie jest prosty zwłaszcza przy nagraniu na USB ...i paczki z programami raz się instalują a raz nie ...trudno dojść do zrobienia kontenera do zapisu ...dosyć szybki ale więcej braków niż poprawnej pracy
http://www.porteus.org/
Najlepiej spróbuj SLAX -a jest prosty w instalacji tak z linuxa jak z windowsa ...jest plik .txt wyjaśniający jak zainstalować w windowsie kopiujemy zawartość zip-a na pena i uruchamiam plik .bat ...w linuxie podobnie ale o innej końcówce ...w terminalu jako root
więcej:
screen.zip
dodatkowe screen-y
(335.95 KiB) Pobrany 78 razy
Dorota_Siatkarka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na starym lapku ten puppy od razu wykryl wifi...na nowym nie wiec to nie kwestia ustawienia tylko nie ma "sterownika" nie rozpoznaje tak nowej karty. Coz przyjdzie mi czekac na nowsza wersje ubuntu moze tam zaimplementują jakiś drajwer do mojego sprzętu.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: Tomfoc »

Sorry, pomylił mi się temat.
Dorota_Siatkarka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Pojawił się Ubuntu 17.04 i.....działa mi wifi :) W ogóle jest bardzo ładny graficznie i znowu jestem zadowolona :)
Mam pytanie. Ten ubuntu to http://releases.ubuntu.com/17.04/
Po lewej stronie ekranu jest pasek narzędzi a w śród nich ikonka aplikacje. Kiedy w nią kliknę otwiera się okienko z zakładkami "zainstalowane" (programy które już mam) i zakładka do zainstalowania programów z listy która zasysa się. Czy jak klikne na tej liscie jakąś aplikację do zainstalowania to ona zainstaluje się na pendrive i przy kolejnym starcie z pena będzie już zainstalowana czy zniknie z pena i przy kolejnym rozruchu z niego już jej nie będzie ? i czy w ogole zainstaluje się na pewnie czy gdzieś na dyskach które mam ? bałam się sprawdzić :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Jeśli uruchamiasz w trybie Live ("przetestuj Ubuntu"), to zainstaluje się tymczasowo i zniknie przy ponownym uruchomieniu. Zainstaluje się w podręcznej pamięci urządzenie, nie na dysku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”