Ubuntu 14.04 na Amilo Li 1718 - po instalacji nie włącza się (winne ACPI?)

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Artek07
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Ubuntu 14.04 na Amilo Li 1718 - po instalacji nie włącza się (winne ACPI?)

Post autor: Artek07 »

Witam mam starszego lapka (simens Amilo Li 1718, celeron 1,6, Ati radeon 256 mb które bierze z Ramu, ram 1536 ale minus karta) mam na nim XP ale chcę mieć też lunuxa.
pobrałem obraz 14.0 i586 system live odpala tylko w trybie zgodności mogę potem zainstalować pełnego ubuntu ale po wszystkim komputer nie wyłącza się (ununtu tak ale diody ciągle sie palą jak odpalam po instalacji to komp staje zaraz za grubem i kiszka. znalazłem forum ubuntu iż jest to problem z ACPI wykorzystałem wszystkie komendy do wstępnej edycji gruba właśnie w zakresie ACPI niestety nie działają polecenia- acpi=force, acpi=on, nomodeset, noapic
działa tylko wyłączenie ACPI (ACPI=off) ale żeby nie było tak prosta to po wyłączeniu ACPI w grubie system odpala tylko tapetę i wskźnik myszy reszty brak.

jak zainstalować poprawnie ubuntu, przyzwyczaiłem się do linuxa i nie chcę wracać z powrotem do windy.

próbowałem kilka dystrybucji ubuntu od 10.04 do 15 i zawsze tak samo. Również mint i mandriva działają podobnie czyżby na tym sprzęcie nie da rady zalożyć linuxa, to była by prawdziwa kiszka.
Proszę o pomoc
pozdrawiam A rtek07
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 14.04 na Amilo Li 1718 - po instalacji nie włącza się (winne ACPI?)

Post autor: mario_7 »

Google podpowiada, że problematyczna może być karta graficzna, a rozwiązaniem jest instalacja sterownika fglrx (starego sterownika ATI).
Instrukcja dla Ubuntu 12.04: http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... st11804328

Możliwe też, że to coś innego - aby widzieć logi podczas uruchamiania systemu w grubie usuń słowa quiet oraz splash i zobacz co się pojawi na ekranie przy uruchamianiu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”