drukarka lexmark e350d - problem z drukowaniem za drugim razem

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
gregory441
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

drukarka lexmark e350d - problem z drukowaniem za drugim razem

Post autor: gregory441 »

To mój pierwszy post więc witam szanownych Forumowiczów,
problem dotyczy drukowania (aktualnie walczę z druką lexmark e350d ale ten sam objaw mam z drukarką oki b430d)

wracając do e350d:

1. gdy uruchomię komputer lub wyjmę i włożę usb drukarki do portu usb, wtedy mogę zlecić wykonanie drukowania dowolnego dokumentu i drukarka pięknie wykonuje swoje zadanie czyli drukuje do ostatniej strony i na jej wyświetlaczu pojawia się komunikat "gotowa"

1.1
gdy wchodzę w podgląd kolejki drukowania - brak zadań, czyli lista pusta
gdy zaglądam do właściwości dukarki - status: "sending data" ---- i tutaj coś moim zdaniem już zaczyna zgrzytać

2. gdy otwieram ten sam lub nowy dokument i próbuję po raz kolejny drukować -> drukarka na swoim lcd wyrzuca komunikat w stylu "opróżnianie bufora..." po czym drukuje krzaki na dwóch lub więcej stronach

aby znów skorzystać z drukarki muszę albo wyjąć i włożyć kabel usb albo zrestartować system

po restarcie usb (fizycznie wyjmuję usb i wkładam) status drukarki w jej właściwościach zmienia się na "Bezczynna" i znów pierwsze drukowanie przebiega prawidłowo (niezależnie czy jest to jedna strona czy więcej, niezależnie czy to duplex czy nie... wszystko działa 100%) ale z drugim naciśnięciem przycisku "drukuj" wracam do punktu 1.1. powyżej.

sterowniki testowane wszystkie (włącznie z plikami ppd) z tej stronki postscript/pcl i nawet lj5gray (ale za pomocą tego sterownika nie ma opcji obsługi duplex'u):
http://www.openprinting.org/printer/Lex ... mark-E350d

co ciekawe: jak już wspomniałem z oki b430d problem ten sam czyli drukowanie jest możliwe ale pomiędzy punktami 1 i 2 muszę wyjąć i włożyć USB.

Komputer na którym zrezygnowałem z windows10 pracuje od około miesiąc na ubuntu i oprócz tej druku wszystko chodzi płynnie i stabilnie,
nie bardzo wiem co począć więc proszę o pomoc.

w akcie desperacji przeszukałem część internetu w celu stworzenia skryptu, który programowo wyjmie za mnie i włoży wtyczkę usb bezpośrednio przed drukowaniem i będzie po problemie;) no ale miesiąc z linux'em to dla mnie zbyt krótki czas aby takie rzeczy samemu wykonać więc zwracam się z moim problemem tuaj
gregory441
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: drukarka lexmark e350d - problem z drukowaniem za drugim razem

nie bardzo wiem co dale więc otworzyłem terminal i podglądam co się dzieje:

oem@oem-V:~$ sudo system-config-printer

i zaczynamy drukowanie, najpierw jedna strona i po chwili druga... oto co pojawia się w terminalu

[sudo] password for oem:
Unknown value for media-col: (unknown IPP value tag 0x34)
Choices: [u'media-bottom-margin', u'media-left-margin', u'media-right-margin', u'media-size', u'media-source', u'media-top-margin', u'media-type']
Selecting from choices: media-bottom-margin
/usr/share/system-config-printer/system-config-printer.py:2067: Warning: Source ID 143 was not found when attempting to remove it
GLib.source_remove (self.populateList_timer)
/usr/share/system-config-printer/monitor.py:757: Warning: Source ID 3188 was not found when attempting to remove it
GLib.source_remove (self.update_timer)
/usr/share/system-config-printer/system-config-printer.py:2067: Warning: Source ID 3195 was not found when attempting to remove it
Choices: [u'media-bottom-margin', u'media-left-margin', u'media-right-margin', u'media-size', u'media-source', u'media-top-margin', u'media-type']
/usr/share/system-config-printer/monitor.py:757: Warning: Source ID 3322 was not found when attempting to remove it
/usr/share/system-config-printer/system-config-printer.py:2067: Warning: Source ID 3326 was not found when attempting to remove it
/usr/share/system-config-printer/monitor.py:757: Warning: Source ID 3954 was not found when attempting to remove it
/usr/share/system-config-printer/system-config-printer.py:2067: Warning: Source ID 3955 was not found when attempting to remove it
/usr/share/system-config-printer/monitor.py:757: Warning: Source ID 4880 was not found when attempting to remove it
/usr/share/system-config-printer/system-config-printer.py:2067: Warning: Source ID 4886 was not found when attempting to remove it
gregory441
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

rozwiązanie działające od kilku godzin okazało się dość prozaiczne

zmieniałem, klikałem i w końcu inny (nie wiem który z kolei) sterownik PCL "Generic PCL 5e Printer - CUPS+Gutenprint v5.2.10-pre2" od południowej kawy działa tak jak należy

stan drukarki PostScript po jednym drukowaniu zostawał na "sending to printer..." a w przypadku PCL "Bezczynna - Rendering completed" trudno mi powiedzieć dlaczego ale działa.

temat moim zdaniem do kosza lub do zamknięcia - admin podejmie i tak decyzję sam
gregory441
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

czasem jednak drukarka nie radzi sobie i wyrzuca jedną stronę krzaków (układ strony jest całkowicie zmieszany, niektóre fragmenty tekstu z drukowanych dokumentów są czytelne) - postanowiłem z ustawieniach unity tweak tool -> fonts zmienić "document fonts" z ubuntu na arial bo arial mam w drukarce lexmark e350d (widoczne w bezpośrednio w menu drukarki w opcjach PCL)
gregory441
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dodanie czcionek nie pomogło.

ostateczne rozwiązanie to kompromis polegający na dodaniu dwóch drukarek
1. Generic PCL 4 LF Printer - CUPS+Gutenprint v5.2.10-pre2 -> drkowanie domyślne (jednak PCL4 nie obsługuje duplex'u w moim sprzęcie) - na tym sterowniku drukarka działa bezbłędnie już kilka dni (drukowanie pdf, doc/odt, calc oraz bezpośrednio z programu fakturującego faktury7@wine)

2. Generic PCL 5c LF Printer - CUPS+Gutenprint v5.2.10-pre2 - > tej drukarki używam tylko, gdy potrzebujemy druplexu, czasem sprawia problemy opisane wyżej w wątku

mała uwaga: przy dodawaniu drukarki należy użyć nowego PPD wraz ze stworzeniem całej konfiguracji na nowo. Nie wiem czy to ma znaczenie ale dla pozycji numer 1 ustawiłem w opcjach instalacyjnych:
trays: tray 1
duples: installed
flash: not installed
printer memory: 32MB

u mnie to działa póki co pięknie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”