viewtopic.php?f=145&t=160274
Fakt, że temat stary jak świat ale sytuacja na rynku systemu operacyjnych spod loga Okienek nie jest zadowalająca.
Przybliżając temat.
Obecnie przy produkcji naszych automatów korzystaliśmy z Windows7 - System jest jaki jest, można powiedzieć, że działa stabilnie i po pewnych modyfikacjach działa bezobsługowo. Nie krzyczy o aktualizacje, nie naprawia się co chwile po każdym braku prądu. Sytuacja jednak znacznie się zmieniła w ciągu ostatnich lat i obecnie mocno utrudniony jest zakup W7 - jakieś resztki magazynowe.
Z racji wprowadzenia nowego produktu do oferty (prace w toku) były robione już przymiarki do systemu. W7 odpada - bo nie ma. Mamy W8 i 8.1 jak działa wszyscy wiemy, jak długo będzie dostępny ... hmm.. dzisiaj jest jutro nie ma. Więc pozostał by tylko Windows 10 i tutaj pojawił się problem. Automatyczne aktualizacje w wersji Home, kosmiczne ceny wersji PRO i ... wyłączenie jednej rzeczy, wyskakujących, powiadomień, prób naprawiania to albo rozwala system albo włącza trylion innych rzeczy. O ilości nieznanych połączeń jakie system nawiązuje bez wiedzy i zgody użytkownika nie wspomnę. Były próby wybebeszenia. To człowiek jednego nie skończy a już pojawia się aktualizacja, która wszystko niweczy.
Dlatego KONIEC, END, BASTA, itp. Miarka się przebrała i trzeba zrobić z tym porządek.
To by było na tyle słowem wstępu.
Wybór padł na Ubuntu 14.04 - wiadomo na najlepsze wsparcie na świcie do tego świetną polską społeczność i forum (cukrzyca musi być)
Problem "emulacji" bądź poszukiwań gry został rozwiązany - piszemy własną grę. Pierwotnie zaczęta na Windows-a ale obecnie są już pierwsze działające wersje na Ubuntu.
Wracając natomiast do tematu głównego czyli sprzętu. Tutaj wychodzi luka w mojej wiedzy, która oczywiście staram się wypełnić. Na Windows - jest płyta, strona producenta ściąga się sterowniki i działa (zazwyczaj).
Na Ubuntu - po prostu działa lub coś tam trzeba doinstalować.
Teraz proszę o pomoc jak w tytule w wyborze" Niezawodny umiarkowanie kosztowny, mały komputer"
Warunkiem jest dedykowana karta graficzna - gra tego wymaga.
Kolejnym warunkiem są, gabaryty - możliwe mały.
Sam we własnym zakresie złożyłem zestaw jak na obrazku poniżej.
https://drive.google.com/file/d/0B_QFh- ... sp=sharing
Czy taki zestaw nie będzie miał problemów ze sterownikami ? Stabilnością Ubuntu ?
Do tego mam gratisowe pytanie.
Czy Ubuntu można jakoś programowo zabezpieczyć przed brutalnym wyłączeniem np. zanik prądu aby nie powodowało to rozsypania systemu ?
Na Win - kilkukrotny zanik napięcia kończył się w najlepszym wypadku ręcznym naprawianiem.
Ciekawostka. Próbowałem zainstalować Ubuntu na Gigabyte Brix 3150 - niestety ale grafika krzyczy, że nie będzie działać i koniec. Dlatego przed większym zamówieniem zestawów wole zasięgnąć opinii mądrzejszych w temacie ode mnie

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę miłego dnia