Wolny pierwszy start przeglądarek chromium i firefox - Ubuntu 16.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Gary58
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Wolny pierwszy start przeglądarek chromium i firefox - Ubuntu 16.04

Post autor: Gary58 »

Witam
Od kilkunastu dni próbuję znależć dla siebie dystrybucję linuxa i wybrałem aktualne Ubuntu 16.04 Unity.
Nie wiem czy to jest tak zawsze , że po uruchomieniu systemu pierwsze uruchomienie przeglądarki trwa tak długo nawet około 30 sekund i dłużej ?

Gdy zamknę i ponownie uruchomię startuje bardzo szybko, przeglądanie tez szybkie. Mam Intel Core I5 i 2 karty grafiki w tym nvida Geforce.
Na windows10 start Edge to dosłownie 3 sekundy. Do niczego więcej nie mam uwag wszytko działa poprawnie, system kompletnie nieprzeładowany.
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Re: Wolny pierwszy start przeglądarek chromium i firefox - Ubuntu 16.04

Post autor: Jarni »

Co prawda nie mam win10 ale podejrzewam, że FF odpalony na nim będzie zachowywał się tak samo jak na Ubuntu.
Porównujesz FF do Edge co jest grubym błędem. Edge jest "wszyty" w system, korzysta z tych samych bibliotek i jest ładowany do pamięci już przy starcie. FF jest programem zewnętrznym i jako taki o swoje biblioteki musi zadbać sam.
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
Awatar użytkownika
salemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: salemus »

Możesz spróbować innych przeglądarek i sprawdzić czy w ich przypadku problem też występuje. Jeśli natomiast Ubuntu podoba Ci się na tyle bardzo, żę chcesz póki co zostać to możesz spróbować zainstalować program preload, który podczas włączania systemu będzie ładował najczęściej używane przez Ciebie aplikacje do pamięci RAM co powinno przyśpieszyć ich włączanie się.

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install preload
Dodam tylko, że z mojego doświadczenia na Linuksie z jakiegoś powodu pierwsze uruchomienie przeglądarki po starcie systemu trwa trochę dłużej niż na Windowsie, nie jest to tak zauważalne na Debianie albo Linux Mint ale na Ubuntu potrafi to naprawdę "chwilę" zająć. Muszę jednak przyznać, że 30 sekund to dość dużo, być może to problem z Twoim dyskiem HDD?
Gary58
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Gary58 »

Ok. Dzieki. Na widowsie szybko staruje firefox do 5 sekund. Teraz zainstalowałem linuksamint i tu w miarę do 10 sekund pierwszy start. No ale spróbuje ponownie Ubuntu 16.04 "preoladem" jak nic nie da się zrobić to zostanę na linuxmint.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”