Witam,
Posiadam tablet Colorovo City Tab 10.1 z UEFI American Megatrends Inc.
Core version: 5.008
Compilancy: UEFI 2.3; PI 1.2
Od dawna walczę, żeby uruchomić chociaż z PEN DRIVE'a na nim linuxa - najlepiej UBUNTU 16.04 lub MINT 17.3
Problem polega na tym, że UEFI skutecznie blokuje uruchamianie z USB linuxowych instalatorów. Windowsa 10 na przykład bez problemu uruchamia.
Wyłączyłem w UEFI quiet boot; fast boot; secure boot ale dalej zero efektów. Próbowałem utworzyć nośnik o tablicy partycji GPT ale albo ja coś schrzaniłem albo dalej nie bangla.
Próbował, ktoś z was podobnej sztuczki? Czy od razu mogę sobie dać spokój z linuchem na tym urządzeniu?
Pozdrawiam
LINUX + UEFI na tablecie - Czy się da?
- gilban
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: LINUX + UEFI na tablecie - Czy się da?
Witaj. Linux Mint 17.3 zrobiony jest w oparciu o Ubuntu 14.04. Dopiero pewnie w czerwcu ma wyjść Mint 18 oparty o Ubuntu 16.04
Co do UEFI to wiem że na pewno można instalować tylko Linuxy 64 bit.A co do więcej to Ci nie powiem bo sam nie wiem. Druga sprawa też mi się marzył kiedyś tablet z Ubuntu. Ale nawet jak przez przypadek byś zainstalował to się zostaje jeszcze sprawa dotyku, który może nie działać. Tak jak na Larkach zaktualizowanych do Win 10 nie działa dotyk.
Co do UEFI to wiem że na pewno można instalować tylko Linuxy 64 bit.A co do więcej to Ci nie powiem bo sam nie wiem. Druga sprawa też mi się marzył kiedyś tablet z Ubuntu. Ale nawet jak przez przypadek byś zainstalował to się zostaje jeszcze sprawa dotyku, który może nie działać. Tak jak na Larkach zaktualizowanych do Win 10 nie działa dotyk.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
wiem, ze mint jest oparty na ubuntu 14.04. Wiem tez, ze mam korzystać z architektury 64 bit. Procek w tym tablecie jak najbardziej wspiera ta architekturę.
Jedyne co w tej chwili mnie ogranicza (a przynajmniej tak mi się wydaje) to UEFI tegoż urządzenia. Potrzebuje wskazówki jak ustawić UEFI aby był w stanie zaskoczyć USB bootowalny z linuxem. Z tego co czytałem to problemem może być tablica partycji rozruchowej nośnika, secure boot w UEFI ale dalej nie chce to zadziałać.
Pomijając proces instalacji, niedziałającego dotyku czy czego tam jeszcze najpierw trzeba rozwiązać problem uruchomienia wersji live a później obczaić co będzie działać.
Pozdrawiam
Jedyne co w tej chwili mnie ogranicza (a przynajmniej tak mi się wydaje) to UEFI tegoż urządzenia. Potrzebuje wskazówki jak ustawić UEFI aby był w stanie zaskoczyć USB bootowalny z linuxem. Z tego co czytałem to problemem może być tablica partycji rozruchowej nośnika, secure boot w UEFI ale dalej nie chce to zadziałać.
Pomijając proces instalacji, niedziałającego dotyku czy czego tam jeszcze najpierw trzeba rozwiązać problem uruchomienia wersji live a później obczaić co będzie działać.
Pozdrawiam
- gilban
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Spróbuj na innym komputerze przez czytnik kart SD zrobić kartę micro SD zrobić bootowalną z systemem UBUNTU i z niej wystartować.