zainstalowałem komuś z rodziny Ubuntu 16 (pobrane po premierze 21 kwietnia) plus parę podstawowych programów do niego. Wszystko wydawałoby się poszło dobrze. Jednak kiedy próbuję zaktualizować oprogramowanie (wiem, że można też poczekać jak sam coś znajdzie, ale na Ubuntu 14 też czasem sam to włączałem), to uruchamia się komunikat programu "Aktualizacje oprogramowania Zbieranie informacji o aktualizacjach" z kolejnymi napisami:
"Wczytywanie listy oprogramowania"
"Wczytywanie zapytań do źródła oprogramowania"
"Pobieranie z pl.archive.ubuntu.com/ubuntu"
"Wczytywanie listy oprogramowania"
"Ukończono" z najpierw niepełnym pomarańczowym paskiem (czasem potem zaszarzone) a potem z pełnym paskiem ukończenia.
Wszystko odbywa się w parę sekund i widać, że w sumie niczego nie pobiera.
Mimo że pasek dochodzi do końca nie ma potem jakiegoś komunikatu w stylu "Oprogramowanie na tym komputerze jest aktualne.
Gdy zrobiłem w terminalu sudo apt-get update a potem sudo apt-get upgrade, to pobrało jakieś rzeczy, ale przez GUI ani wcześniej ani potem nie chce tzn. cały czas wygląd tak jak to opisałem powyżej.
Zamieszczam tez zrzuty ekranu jak to wygląda na sam koniec (dwa, bo czasem kończy się też tak jak na tym drugim zdjęciu). Potem nic więcej się nie dzieje. Nawet nie daje się zamknąć krzyżykiem.

Proszę o pomoc co zrobić aby działały aktualizacje przez GUI, gdyż osoba dla której zainstalowałem ubuntu raczej na pewno wolałaby mieć aktualizacje poprzez GUI.