Ubuntu 16.04 nie wstaje po wstrzymaniu.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
romario4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Ubuntu 16.04 nie wstaje po wstrzymaniu.

Post autor: romario4 »

Witam.
Mój problem polega na tym, że jak wybiorę opcję wstrzymaj, lub zamknę klapę laptopa, to komputer zachowuje się niby ok - wiatraczki milkną, ekran się wyłącza, jedynie dioda zasilania się świeci ( w poprzedniej wersji 14.04 - migała). I już koniec, aby przywrócić go do życia muszę nacisnąć i przytrzymać chwilę klawisz POWER - wyłącza się, i dopiero mogę go włączyć. Mój laptop to dell inspiron 5721, grafika ati radeon HD8730M + intel HD4000. Po wydaniu z konsoli polecenia:

Kod: Zaznacz cały

lspci | grep VGA
dostaje:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Mars [Radeon HD 8730M]
polecenie:

sudo cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
zwraca:

0:IGD:+:Pwr:0000:00:02.0
1:DIS: :Pwr:0000:01:00.0
czyli wnioskuje (niewiem czy dobrze), że laptop korzysta z grafiki Intela ( piszę to bo kolega sugerował w innym poście, że może to problem z nie do końca dopracowanymi sterownikami ati/amd).
Czy macie jakieś sugestie?
Pozdrawiam.
romario4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 16.04 nie wstaje po wstrzymaniu.

Post autor: romario4 »

Póki co rozwiązanie znalazłem na stronie:
http://askubuntu.com/questions/761820/ ... dell-3537
instalując kernela w wersji 4.4.8 (jak w opisie) i pomogło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”