I to by było na tyle. Myślę, że sprawę mozna zamknąć. Dziękuję jeszcze raz bardzo wszystkim za pomoc.Tomfoc pisze:Jeżeli ty jesteś tym samym kaszczorem, który w swoim trzecim poście napisał, że u niego /var/log zajmuje 12,4 MB, to znaczy, że to Ty napisałeśJa natomiast skomentowałem, że usunięcie zawartości katalogu /var/log przyniesie żaden zysk, bo w mojej ocenie 12,4 MB to nie jest dużo.
Jak zwolnić trochę miejsca na partycji / ?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Architektura: x86
Re: Jak zwolnić trochę miejsca na partycji / ?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Zobaczy wynik:
Wystarczy najmniejszy błąd w konfigu logrotate (albo brak tego narzędzia e systemie), i logi zaczynają powoli zagrażać "całej ludzkości".
Pozdro

Kod: Zaznacz cały
sudo du -shm /var/log

Pozdro

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Serdeczny Borsuk
Pomimo tego, że już wcześniej zamknąłem temat, to teraz muszę go jeszcze trochę wznowić. Chyba trochę za bardzo zaszalałem z tym czyszczeniem partycji "/" przy pomocy programu BleachBit i się jednak mimo wszystko za daleko rozpędziłem, niestety. Tak się za daleko rozpędziłem z czyszczeniem, że wyczyściłem też polskie "Localizations" i teraz mam Xubuntu wyłącznie po angielsku. Próbowałem już przywrócić polską lokalizację, ale chyba nie tak zrobiłem. Przy pomocy Synaptica zainstalowałem polski język do KDE, a przecież ja nie mam KDE. Myślałem, że to pomoże. W związku z tym mam pytanko. Co mam konkretnie zainstalować, aby przywrócić polskie Xubuntu?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
W pierwszej kolejności w programie bleachbit zaznacz język polski jako ten, którym ma pozostać po czyszczeniu. W drugiej kolejności spróbuj zainstalować te pakiety (wpolish myspell-pl language-pack-gnome language-pack-gnome-base language-pack-pl language-pack-pl-base firefox-locale-pl). Nie wykluczam, że potrzebne będą nieco inne - nie używam żadnej dystrybucji ze środowiskiem XFCE, KDE i Gnome. Czy w Xfce nie ma graficznego narzędzia do zmiany, usunięcia albo zainstalowania poszczególnych języków? Sprawdź w ustawieniach. Może to pomoże: http://linuxiarze.pl/jezyk_ubuntu/#o
-
- Serdeczny Borsuk
Teraz, to już wiem, po tym, jak się wcześniej za bardzo rozpędziłem.Tomfoc pisze:W pierwszej kolejności w programie bleachbit zaznacz język polski jako ten, którym ma pozostać po czyszczeniu.
Miałem wszystko poinstalowane, oprócz myspell-pl.Tomfoc pisze:W drugiej kolejności spróbuj zainstalować te pakiety (wpolish myspell-pl language-pack-gnome language-pack-gnome-base language-pack-pl language-pack-pl-base firefox-locale-pl). Nie wykluczam, że potrzebne będą nieco inne - nie używam żadnej dystrybucji ze środowiskiem XFCE, KDE i Gnome.
Pomogło. W Xubuntu jest coś podobnego i nazywa się po prostu "Języki". Zastosowałem te narzędzie i dodałem j. polski, ale nadal w systemie jest nadmiar angielszczyzny, niestety.Tomfoc pisze:Czy w Xfce nie ma graficznego narzędzia do zmiany, usunięcia albo zainstalowania poszczególnych języków? Sprawdź w ustawieniach. Może to pomoże: http://linuxiarze.pl/jezyk_ubuntu/#o
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Czyli brakuje jakichś pakietów.
-
- Serdeczny Borsuk
No właśnie. Tylko jakich?Tomfoc pisze:Czyli brakuje jakichś pakietów.