Jak przenosić pliki poleceniem mv?
Jak przenosić pliki poleceniem mv?
Proszę o podpowiedź gdzie znajduje się problem kiedy nie mogę przenieść plików z jednego katalogu do drugiego , z podkatalogu do katalogu głównego itp. Dokładnie wygląda to tak że w katalogu głównym "Muzyka" mam kilka podkatalogów np 01 , 02 , 03 . Próbuję przenieść wszystkie pliki mp3 z katalogu 01 do 02 poleceniem mv *.mp3 02/ i pojawia się informacja że cel czyli katalog 02 nie jest katalogiem. Tak samo kiedy próbowałem przenieść pliki z katalogu "Pobrane" do katalogu "Muzyka" lub któregoś z podkatalogów i też info że cel nie jest katalogiem.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Problem z przenoszeniem plików mv
Polecenie mv - opcje:
u Ciebie:
Kod: Zaznacz cały
man mv
mv ~/Muzyka/01/*.mp3 ~/Muzyka/02

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Przypatrz się dobrze temu poleceniu. Skąd system ma wiedzieć co to jest 02/ i gdzie się znajduje. Gdybyś podał jako cel /home/nazwa_użytkownika/Muzyka/02 to system będzie wiedział, że z katalogu głównego / ma wejść do home, dalej do nazwa_użytkownika i dalej do Muzyka i w końcu do 02. Możesz też zrobić prościej (tak, jak napisał krzyhus) używając znaku ~, który oznacza własny katalog użytkownika.green pisze:...Próbuję przenieść wszystkie pliki mp3 z katalogu 01 do 02 poleceniem mv *.mp3 02/ i pojawia się informacja że cel czyli katalog 02 nie jest katalogiem...
Pytanie czy jest taka potrzeba by podawać pełną ścieżkę gdy jestem konkretnie w tym katalogu 02 z którego chcę przenosić pliki ?
Kolejne jak przenieść jakiś wybrany utwór którego nazwa jest długa oddzielona spacjami , występują myślniki , nawiasy ?
Kolejne jak przenieść jakiś wybrany utwór którego nazwa jest długa oddzielona spacjami , występują myślniki , nawiasy ?
-
- Gibki Gibbon
Biężący katalog oznaczasz kropką, np. ./02Pytanie czy jest taka potrzeba by podawać pełną ścieżkę gdy jestem konkretnie w tym katalogu 02
mv "nazwa ze spacją.mp3"
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
Innym sposobem może być midnightcommander (mc) dwupanelowy menadżer plików.
Otwierasz lewe okno - katalog źródłowy, otwierasz prawe okno - katalog docelowy
w katalogu źródłowym wybierasz pliki które chcesz przenieść i z dolnej belki wybierasz F6 [Przen]
Takie kopiowanie/przenoszenie plików powiela wszystkie właściwości i uprawnienia danego pliku.
Instalacja mc:
uruchamia się komendą:
Otwierasz lewe okno - katalog źródłowy, otwierasz prawe okno - katalog docelowy
w katalogu źródłowym wybierasz pliki które chcesz przenieść i z dolnej belki wybierasz F6 [Przen]
Takie kopiowanie/przenoszenie plików powiela wszystkie właściwości i uprawnienia danego pliku.
Instalacja mc:
sudo apt install mc
mc

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Ja jeszcze dodam, że gdy w terminalu chcesz wpisać długą nazwę jakiegoś pliku, to wpisz pierwszą literkę jego nazwy i naciśnij klawisz <tab>. Nazwa ta zostanie automatycznie dokończona. Jeżeli plików o nazwach zaczynających się na tę samą literę jest więcej, wpisz pierwsze dwa znaki i naciśnij <tab>. Jeżeli plików o nazwie zaczynającej się na takie same dwa znaki jest więcej, wpisz pierwsze trzy i <tab> itd. Moc konsoli jest potężna. Jeżeli jesteś w katalogu o nazwie 02 i chcesz przenieść pliki w nim znajdujące się, to wystarczy wpisać mv *.mp3 ~/Muzyka/01 - zakładając, że chcesz przenieść wszystkie pliki .mp3 z katalogu 02 do 01.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
Nie znałem tego, więc wypróbowałem i u mnie nie działa.Tomfoc pisze:Ja jeszcze dodam, że gdy w terminalu chcesz wpisać długą nazwę jakiegoś pliku, to wpisz pierwszą literkę jego nazwy i naciśnij klawisz <tab>. Nazwa ta zostanie automatycznie dokończona. ..
Edit:
Zadziałało - wpisywałem bez cudzysłowia.

Re: Jak przenosić pliki poleceniem mv?
Dzięki wszystkim za odpowiedzi , pomogły w działaniu z tym przenoszeniem plików.