Ubuntu NVIDIA GTX 970 - niepełny tryb graficzny

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
majdan1221
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Ubuntu NVIDIA GTX 970 - niepełny tryb graficzny

Post autor: majdan1221 »

Mam problem z wyświetlanym obrazem w Ubuntu 16.04.
Problem ten polega na tym że gry chce włączyć Ubuntu w trybie LIVE USB to na ekranie pojawia się tapeta,kursor,komunikat o dostępnych sieciach WI-FI,dwa komunikaty o błędach które pojawiają się i znikają.
Próbowałem też zainstalować Ubuntu,kiedy system się włączył taka sama sytuacja jak w trybie LIVE USB.
Tryb LIVE USB próbowałem włączyć w dwóch wariantach UEFI i BIOS,nawet stosowałem dwa różne ustawienia UEFI na płycie głównej i nic nadal to samo.
Dziwne jest to że kilka dni temu na tym samym komputerze bez zamontowanej karty graficznej NVIDIA GTX 970 system w trybie LIVE USB działał poprawnie.
W internecie widziałem wypowiedzi posiadaczy tej karty graficznej NVIDIA GTX 970 i im komputer działa prawidłowo z tą kartą graficzną.
Ten mój zintegrowany układ graficzny na którym w 100% działał system w trybie LIVE USB ma nazwę Intel HD Graphics 530.
Próbowałem też włączyć Ubuntu 14.04.03 w trybie LIVE USB,tutaj to słychać tylko że system się włączył ale na obrazie jest czarny ekran bez kursora.
Do zintegrowanego układu graficznego Intel i do karty graficznej Nvidia stosowałem połączenie HDMI.
Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz,w UEFI wyłączyłem kartę graficzną NVIDIA GTX 970 i włączyłem zintegrowany układ graficzny Intel i włączyłem Ubuntu Live USB i system normalnie się uruchomił wszytko działało,więc tutaj chodzi wyłącznie o sterownik do karty graficznej NVIDIA
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Ubuntu NVIDIA GTX 970 problem z obrazem

Post autor: mario_7 »

Jaki jest ten problem?
majdan1221
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

mario_7 pisze:Jaki jest ten problem?
Moją kartą graficzną jest EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ (oznaczenie producenta - 04G-P4-3975-KR)
Problem z tą kartą graficzną polega na tym że kiedy uruchamiam Ubuntu 16.04 jako Live USB to na ekranie monitora wyświetla mi się tapeta,kursor,komunikat o dostępnej sieci WI-FI,dodatkowo też jest pojawiający się i znikający komunikat o jakimś błędzie,z racji że to tam szybko znika i pojawia się nie można odczytać jaki to błąd,nie jest wyświetlany po lewej stronie pasek z ikonami,brak jest paska na górze (tego z godziną,siecią WI-FI itp.)
Mogę jedynie wejść w terminal klikając Ctrl + Alt + F1,żeby powrócić do pulpitu trzeba użyć Alt + strzałka w lewą stronę.
Ubuntu 16.04 które zainstalowałem na dysku twardym w trybie UEFI,ma takie same rzeczy wyświetlane jak w wersji Live USB z tym że w wersji zainstalowanej na dysku twardym jest jeszcze jedna rzecz która można zrobić czyli klikając prawym przyciskiem myszy na pulpicie włącza się okno zmiany tapety i kilku innych opcji.
Ciekawą rzeczą jest że znajomy posiada tą samą kartę graficzną z tym że producentem karty jest firma MSI a nie jak w moim przypadku EVGA.
Znajomy bez problemu może korzystać ze wszystkich funkcji w trybie Live USB.
Wykonałem test i włączyłem w trybie Live USB Linux Mint 18 "Sarah" - Cinnamon (64-bit) i w tym systemie wszytko działa prawidło,karta graficzna jest rozpoznawana prawidłowo i w menadżerze sterowników własnościowych można zainstalować sterownik własnościowy od NVIDIA.
Popytam się też na jakimś forum EVGA czy ktoś inny ma taki sam problem ze swoją kartą graficzną,bo to chodzi wyłącznie o tą kartę,bo zintegrowany układ graficzny Intel procesora Intel Core i5-6500 działa prawidłowo i tryb Live USB mi działa w 100% tak samo jak na innych komputerach/kartach graficznych
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Dałbyś radę wydobyć wynik polecenia dmesg z tego systemu?
majdan1221
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

mario_7 pisze:Dałbyś radę wydobyć wynik polecenia dmesg z tego systemu?
Jak można wydobyć te informacje w LIVE USB i skopiować je na pendrive ?

Co ciekawe jak podłącze pendrive to wyświetlacz się okno menadżera plików,ale nic nie mogę zrobić

Zaskakującym faktem jest że Ubuntu z obrazu .iso z jakiegoś magazynu komputerowego działa,tylko że rozdzielczość jest mała
Ta płyta z magazynu komputerowego zawiera 10 różnych systemów operacyjnych
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Wrzuć wynik tego polecenia na jakąś "wklejarkę", np. paste.ubuntu.com
Albo zapisz na innym pendrive.
majdan1221
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Ubuntu NVIDIA GTX 970 - niepełny tryb graficzny

Temat można zamknąć.
Oddałem kartę graficzną do sklepu,czekam jeszcze chwile i wybiorę którą z dwóch kart NVIDIA GTX 1060 albo AMD RX 480 (8 GB).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”