mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klikam
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klikam
po instalacji Ubuntu 16.04 trochę wariacko i bezmyślnie instaluję co popadnie wg różnych poradników "co robić po instalacji Ubuntu".
Po którejś z poniższych komend mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klikam . Z klawiatura z resztą też coś się dzieje, ale nie za każdym razem. Jakieś oszczędzanie energii się włącza czy co?
A może coś głupiego sam ustawiłem w ustawieniach systemu.
sudo fdisk -l
sudo apt-get install hardinfo
hardinfo
sudo apt-get install lm-sensors
sudo sensors-detect
sensors
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
sudo apt-get install libxine1-ffmpeg libxine2-ffmpeg gxine mencoder icedax tagtool easytag id3tool lame nautilus-script-audio-convert mpg321
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt autoremove
sudo apt-get install mpg321
sudo apt-get install mpg321sudo apt-get install libxine2-ffmpeg gxine mencoder icedax tagtool easytag id3tool lame nautilus-script-audio-convert mpg321
sudo apt-get install mpg321sudo libxine2-ffmpeg gxine mencoder icedax tagtool easytag id3tool lame nautilus-script-audio-convert mpg321
sudo apt-get install libxine2-ffmpeg gxine mencoder icedax tagtool easytag id3tool lame nautilus-script-audio-convert mpg321
sudo apt-get install libdvdread4
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh
sudo apt-get install flashplugin-installer
sudo apt-get install unace unrar zip unzip p7zip-full p7zip-rar sharutils rar uudeview mpack arj cabextract file-roller
sudo apt-get update
sudo apt-get install default-jre
sudo apt-get install default-jdk
uname -r
Synaptic
sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree chromium-browser
sudo update-pepperflashplugin-nonfree --install
sudo apt-get install vlc htop brasero clementine gdebi synaptic preload prelink laptop-mode-tools gedit skype bleachbit screenfetch
sudo apt-get install manpages-pl
sudo rebot
sudo reboot
chromium
chromium-browser
sudo reboot
sudo shutdown
sudo shutdown now
ps. gdzie jest miejsce w internecie na rozwiązywanie tego typu codziennych problemów z Ubuntu? na tym forum?
Po którejś z poniższych komend mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klikam . Z klawiatura z resztą też coś się dzieje, ale nie za każdym razem. Jakieś oszczędzanie energii się włącza czy co?
A może coś głupiego sam ustawiłem w ustawieniach systemu.
sudo fdisk -l
sudo apt-get install hardinfo
hardinfo
sudo apt-get install lm-sensors
sudo sensors-detect
sensors
sudo apt-get install libxine1-ffmpeg libxine2-ffmpeg gxine mencoder icedax tagtool easytag id3tool lame nautilus-script-audio-convert mpg321
sudo apt autoremove
sudo apt-get install mpg321
sudo apt-get install mpg321sudo apt-get install libxine2-ffmpeg gxine mencoder icedax tagtool easytag id3tool lame nautilus-script-audio-convert mpg321
sudo apt-get install mpg321sudo libxine2-ffmpeg gxine mencoder icedax tagtool easytag id3tool lame nautilus-script-audio-convert mpg321
sudo apt-get install libxine2-ffmpeg gxine mencoder icedax tagtool easytag id3tool lame nautilus-script-audio-convert mpg321
sudo apt-get install flashplugin-installer
sudo apt-get install unace unrar zip unzip p7zip-full p7zip-rar sharutils rar uudeview mpack arj cabextract file-roller
sudo apt-get update
sudo apt-get install default-jre
sudo apt-get install default-jdk
uname -r
Synaptic
sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree chromium-browser
sudo update-pepperflashplugin-nonfree --install
sudo apt-get install vlc htop brasero clementine gdebi synaptic preload prelink laptop-mode-tools gedit skype bleachbit screenfetch
sudo apt-get install manpages-pl
sudo rebot
sudo reboot
chromium
chromium-browser
sudo reboot
sudo shutdown
sudo shutdown now
ps. gdzie jest miejsce w internecie na rozwiązywanie tego typu codziennych problemów z Ubuntu? na tym forum?
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2016, 06:00 przez thepanone, łącznie zmieniany 2 razy.
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
Re: (świeżo po instalacji Ubuntu) mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klika
Nie odpowiem wprost na Twoje pytanie, ale miałem podobnie z myszą bezprzewodową A4Tech G10-770F. Każda inna (bezprzewodowa i przewodowa) działa bardzo dobrze.
Przeczesałem internet, zastosowałem kilka dobrze rokujących porad i nadal to samo - mysz nie działa tak jak powinna.
Jeżeli możesz przetestuj inną.
Przeczesałem internet, zastosowałem kilka dobrze rokujących porad i nadal to samo - mysz nie działa tak jak powinna.
Jeżeli możesz przetestuj inną.
-
- Sędziwy Jeż
Re: (świeżo po instalacji Ubuntu) mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klika
sprawdzałem z innymi myszami.
przeinstalowałem system od nowa
przeinstalowałem system od nowa

- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Re: [nieaktualne] mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klikam
Problemem zapewne było źle skonfigurowane laptop-mode-tools albo inny podobny mechanizm. Zgaduję, że była ustawiona agresywna polityka oszczędzania energii i port USB był usypiany - wzbudzało go kliknięcie.
-
- Sędziwy Jeż
Re: [nieaktualne] mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klikam
znowu powtarza się problem. Na świeżym Ubuntu 16.04 po instalacji kolejno paczek http://ubuntupolska.pl/ask/d/230-po-ins ... -16-04-lts mysz i klawiatura zamrażają się gdy 2 sekundy w nie nie klepię, odwieszają się po pierwszym tyknięciu.
stało się to w trakcie instalowania sudo apt-get install vlc htop brasero clementine gdebi synaptic preload prelink laptop-mode-tools gedit bleachbit screenfetch
ale po odinstalowaniu powyższego problem nie znika.
stało się to w trakcie instalowania sudo apt-get install vlc htop brasero clementine gdebi synaptic preload prelink laptop-mode-tools gedit bleachbit screenfetch
ale po odinstalowaniu powyższego problem nie znika.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Re: mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klikam
Napisałem wyżej co jest prawdopodobną przyczyną. Żeby to odkręcić musisz przywrócić ustawienia systemu sprzed instalacji pakietu. Możliwe, ze samo odinstalowanie pakietu nie wystarczy.
Poszukaj w Internecie - ludzie mają podobne problemy.
Poszukaj w Internecie - ludzie mają podobne problemy.
-
- Sędziwy Jeż
Re: mysz USB przestaje działać gdy przestaję nią ruszać, zaczyna działać dopiero gdy klikam
nie zwróciłem uwagi że mówisz o czymś ("laptop-mode-tools") co zainstalowałem. Kolejny format i tym razem bez tej paczki. I jest dobrze, jak dotąd.