Znikające pliki źródłowe, brak możliwości usunięcia katalogu

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
artursworsky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64

Znikające pliki źródłowe, brak możliwości usunięcia katalogu

Post autor: artursworsky »

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie!
A teraz do rzeczy. Mam na lapku 1 partycję systemową, 1 na program files, 1 NTFS na multimedia, 1 na SWAP (korzystam z hibernacji) oraz 1 na Ubuntu (nie rozdzielałem na /home itp.). Jak się każdy zapewne domyśla na partycji Multimedia posiadam swoje gramoty, do których chcę mieć dostęp zarówno z poziomu Ubuntu jak i Windowsa. Wszystko od pół roku było w porządku, aż do teraz. Na partycji Multimedia miałem folder z moim aktualnym projektem w C++ pewnego dość rozbudowanego programu (kilka klas, główny main, parę skompilowanych do rozszerzenia .o plików oraz ukryty folder .git). Grało to i hulało przez kilka tygodni i dzisiaj wielki szok. Odpalam folder od projektu na Ubuntu, a tam pusty katalog i tylko plik UI.o, po którego otwarciu, po prostu otwiera się w nowym oknie folder projektu, w którym jest ten plik UI.o
Otworzyłem po tym ATOM (w którym koduję), w zakładkach widział wszystkie pliki, jednak nie miałem możliwości ich modyfikacji i zapisu, więc skopiowałem ich treść do nowych plików w innym, nowym folderze, zamknąłem wszystko w atomie, wszedłem w nowy folder a tam pusto... Usunąć oryginalnego folderu również nie mogę, bo wywala komunikat, że plik UI.o jest katalogiem, rm -r -f nie pomaga. Straciłem wszystkie pliki już chyba, także zacząłem pisać wszystko od wersji na github sprzed kilku dni w nowym katalogu na tej samej partycji i na razie nic dziwnego się nie dzieje, ale wciąż męczy mnie dlaczego tak się stało. Ma ktoś jakiś pomysł? Jakiś wirus, coś? Szczerze w to wątpię, bo lapek służy mi tylko do kodowania, CS:GO i YouTube, nic poza tym. Windows oryginalny z uczelni, Ubuntu pobrane od Was z Ubuntu.pl, jedyne zainstalowane programy na Windows to steam i mozilla, na Ubuntu Atom, git, smartgit, gimp. Żadnych torrentów, piratów, hacków do gier, nic z tych rzeczy :D Ktoś, coś, bo mi mózg już wyparował. Już nawet zacząłem podejrzewać mój kod, może jakaś linijka uszkodziła coś, czy coś :D Ale przecież coś takiego nie ma prawa mi uszkodzić plików .cpp .h Co najwyżej .o by wariowały. Nie mam pojęcia o co tu chodzi. Ktoś się spotkał może z podobną sytuacją?
Aha po przełączeniu na Windows, widzi tylko plik UI.o i nie może go usunąć również.
Od teraz zaczynam wszystko częściej pushować na serwer.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Znikające pliki źródłowe, brak możliwości usunięcia katalogu

Post autor: mario_7 »

Jakieś błędy w montowaniu partycji?
Jakie błędy masz gdy próbujesz coś z tymi plikami zmieniać lub usuwać?
artursworsky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nic nie mogłem z tym UI.o zrobić, ani zmienić nazwy, ani otworzyć, usunąć. Zawsze błąd UI.o jest katalogiem. Po restarcie kompa usunęły się zwykłym rm -r, jednak był tak jak wcześniej tylko plik UI.o reszta zniknęła. A jeśli chodzi o montowanie partycji trochę mnie naprowadziłeś na temat. Często po hibernacji windowsa, zapomnę o tym i włączę Ubuntu, wtedy zawsze miałem problem z montowaniem, ale przywalałem ntfsfixem i było spoko :p Może to uszkodziło w końcu coś po wielu takich operacjach?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mario_7 »

Tak, to mogło być to... tego typu zabiegi powinny być ostatecznością.
artursworsky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wszystko możliwe. Chyba żadnego innego wytłumaczenia się nie znajdzie. Dzięki za odpowiedź, muszę sobie wyłączyć tego fastboot'a na Win na przyszłość :p
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”