od 2 tygodni uczę się linuxa i miewałem różne problemy-zielonego-użytkownika-ubuntu, ale tym razem coś schrzaniłem na tyle że nie wiem jak to odkręcić.
Do rzeczy:
Posiadam laptop y580 z kartą graficzną GTX660M.
Moim celem (rano) było: zmienić rozdzielczość ekranu pod win7 na VirtualBoxie. Nie było na liście tej która mnie interesowała (1368x768), więc pomyślałem, że coś jest nie tak ze sterami do karty.
Faktycznie - Windoz nie widział karty, więc sprawdziłem czy aby widzi ją Ubuntu, korzystając z tego oto poradnika: http://www.ubuntu-pomoc.org/sprawdzenie ... raficznej/, czyli po prostu wpisałem
Kod: Zaznacz cały
sudo lshw -c display
description: VGA compatible controller
product: NVIDIA Corporation
vendor: NVIDIA Corporation
Sprawdziłem więc co na ten temat może mi powiedzieć program nvidia settings, który był systemie od instalacji - ale powiedział mi tylko:
"You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server
Przeszukując neta trafiłem na wskazówkę alenn'a stąd: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1966987 (#8):Zrobiłem tak jak napisane, zresetowałem i teraz ubuntu uruchomiło mi się w rozdziałce 640x480 i nie mogę zmienić w ekranach, a jak wchodzę w nvidia to wyświetla się ten błąd nadal. Co robić? Jak wrócić?
Moim okrutnym błędem było to, że bezmyślnie skopiowałem ten kod i wkleiłem do konsoli. Bo właściwie to nie wiedziałem co zrobiłem (i teraz też nie wiem). Efekt jest taki, że: dalej mam 640x480ppi, nie mogę tego zmienić (nie ma innych opcji do wyboru w Ustawieniach Systemu), a ponadto nie działa mi touchpad, którego podmenu w Ustawieniach, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, w ogóle ZNIKNĘŁO.I reverted to old resolution by doing this:
sudo apt-get purge xserver-xorg
sudo apt-get install xserver-xorg xserver-xorg-video-all
sudo reboot
Chciałem rano popracować na Windowsie, a skończyło się na tym że musiałem pożyczyć myszke:( Widziałem już w sieci kolejne podpowiedzi co zrobić, ale nie mam ochoty już niczego zepsuć (12.10 po 2 dniach mojej "konfiguracji" nie wstał). Dlatego zwracam się do Was o pomoc...
-- 23 mar 2013, o 21:31 --
Przywróciłem do życia touchpad instalując synaptic'iem pakiet:
xserver-xorg-input-synaptics
Po restarcie pojawiło się też okno touchpada w Ustawieniach Syst.
Może idąc tym tropem, istnieje jakiś pakiet odpowiedzialny za to co wyświetla się w ustawieniach sytemu? Nie znam się na tym, ale skoro mam najaktualniejsze sterowniki do karty graficznej, to dlaczego system wyświetla mi się w b. słabej jakości i i jeszcze w tej smiesznej rozdzielczości?
Wrzucam co wyświetliło mi: glxinfo | grep OpenGL
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig
Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig
-- 23 mar 2013, o 23:57 --
Dorzucam pare szczegółów:
uname -a
Linux Ygrek580 3.5.0-26-generic #42~precise1-Ubuntu SMP Mon Mar 11 22:17:58 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/
optirun glxspheres
[ 167.859207] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)
[ 167.859265] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
*-display
product: NVIDIA Corporation
vendor: NVIDIA Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: a1
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list
configuration: driver=nvidia latency=0
resources: irq:16 memory:d2000000-d2ffffff memory:c0000000-cfffffff memory:d0000000-d1ffffff ioport:3000(size=128)
*-display
product: Ivy Bridge Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 09
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:46 memory:d3000000-d33fffff memory:e0000000-efffffff ioport:4000(size=64)
1. z moich 2 kart, na początku chodziła tylko zintegrowana Intela (Ivy bridge)
2. po próbie wpłynięcia na nvidia-xconfig przez nvidia-settings bootowanie "przestawiło się" na karte nvidi, która de facto nie jest prawidłowo rozpoznawana, czego skutkiem jest wyświetlenie na moim monitorze okropnie rozmytego obrazu w rozdzielczości 640x480.
To tylko moje domysły.
Szukam teraz sposobu na to, żeby system użył karty Intela. Chce mieć na czym normalnie przeglądać internet, żeby rozwiązać problem z drugą kartą. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc?
//bear7: Polecenia, wyniki poleceń, zawartość plików systemowych i konfiguracyjnych umieszczaj w znacznikach CODE.