Brak rozdzielczości Full HD na karcie Nvidia GTX 960

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
bożyszcze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Brak rozdzielczości Full HD na karcie Nvidia GTX 960

Post autor: bożyszcze »

Panowie, bardzo proszę o pomoc w rozwiązanie problemu. Od 4 dni walczę z tym intensywnie, ale bez większych skutków.

Opis problemu:

Otóż chciałbym zainstalować sobie jakąś dystrybucję. Próbowałem już rozwiązać problem na OpenSuse, Fedora, Ubuntu oraz Mint. Zatrzymałem się na Mincie do czasu rozwiązania problemu. Piszę na tym forum, bo nigdzie nie mogę uzyskać pomocy. A problem ten nie zależy od konkretnej dystrybucji. Jest on raczej "uniwersalny" - jeśli mogę to tak określić.

W każdym razie niezależnie od dystrybucji za cholerę nie mogę zmienić rozdzielczości na FullHD. Problem jest jeszcze jeden: przy starcie z LiveCD muszę dodawać do GRUB-a wpis nouveau.modeset=0, aby w ogóle ruszyła instalacja. W przeciwnym wypadku system startuje (dysk pracuje, odpala się muzyczka uruchomienia systemu), ale jest czarny ekran. Po prostu monitor się wyłącza z komunikatem, że nie ma podłączonego źródła.

Jak pisałem, poradziłem sobie z tym dodając przy instalacji wpis do GRUB-a lub po zainstalowaniu systemu dodając wpis na stałe do GRUBa.

Próbowałem najnowszych sterowników 367.57 dla Linux x64 od NVidii oraz otwartych od Nouveau i nic. Od 4 dni nic. Domyślnie, po zainstalowaniu dowolnej dystrybucji rozdzielczość ustawiona jest na 640x480. Jest ona tak mała, że niekiedy nie da się korzystać z okienek, aby coś poprzestawiać w opcjach.

Korzystałem z różnych pomocy, m.in.:
https://forums.opensuse.org/showthread. ... er-Install dla openSUSUE.
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2263316 i innych, których nie pamiętam w tym momencie.

Niestety nic nie pomaga. Sterowniki zainstalują się od Nvidii, ale nadal nie mam w ustawieniach ekranu czy w ustawieniach sterowników NVidii rozdzielczości natywnej, a więc 1920x1080.

Dzisiaj skorzystałem z tego tutorialu: http://askubuntu.com/questions/100900/h ... monitor-th Odnalazłem wskaźniki dla odświeżania poziomego i pionowego mojego monitora (AOC F22+) i wskoczyła mi rozdzielczość 1366x768. Ale nadal nie 1920x1080.

Proszę o pomoc.

Moja konfiguracja:
SSD (Windows), HDD (Mint obecnie dla rozwiązania problemu), GTX 960, AMD FX6300.

Wcześniej, kiedy miałem starszego Radeona 4850 działało wszystko bez problemów. Obecnie jestem zmuszony korzystać z Windows, czego chciałbym uniknąć. Linux bardziej mi odpowiada i chciałbym od czasu do czasu zagrać w jakąś grę pod "pingwinem". A przynajmniej móc pracować pod tym systemem z kartą GTX 960.
M

Próbowałem jeszcze na siłe ustawić rozdzielczość, ale też bezskutecznie.

http://askubuntu.com/questions/377937/h ... resolution

Kod: Zaznacz cały

1: sudo cvt 1920 1080 60

2: sudo xrandr --newmode "1920x1080_60.00"  173.00  1920 2048 2248 2576  1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync

3. sudo xrandr --addmode DVI-I-1 1920x1080_60.00
komenda zwraca:

X Error of failed request:  BadMatch (invalid parameter attributes)
  Major opcode of failed request:  140 (RANDR)
  Minor opcode of failed request:  18 (RRAddOutputMode)
  Serial number of failed request:  45
  Current serial number in output stream:  46
Już nie mam pomysłów.

Jest XXI wiek, prawie 2017 rok, a nadal są takie dzikie problemy z działaniem systemu Linux z nowym sprzętem.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Problem z rozdzielczością na karcie Nvidia GTX 960

Post autor: yahoob3 »

Spróbuj "zapytać" CVT bez częstotliwości:

sudo cvt 1920 1080
może a innej częstotliwości pójdzie... albo zmień kabel, wierz mi czasem to działa.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
bożyszcze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Problem z rozdzielczością na karcie Nvidia GTX 960

yahoob3 pisze:Spróbuj "zapytać" CVT bez częstotliwości:

sudo cvt 1920 1080
może a innej częstotliwości pójdzie... albo zmień kabel, wierz mi czasem to działa.
sudo cvt 1920 1080 zwraca:

# 1920x1080 59.96 Hz (CVT 2.07M9) hsync: 67.16 kHz; pclk: 173.00 MHz
Modeline "1920x1080_60.00"  173.00  1920 2048 2248 2576  1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync
a więc to samo, co w moim poście pierwszym.

Kabel? Monitor mam na DVI i VGA, natomiast kartę graficzną tylko na DVI lub HDMI / DisplayPort. Jest sens zmiana działającego kabla DVI na taki sam? Według mnie nie...
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Re: Brak rozdzielczości Full HD na karcie Nvidia GTX 960

Spotkałem się z podobnym problemem (na innym forum) jak Twój i wymiana kabla DVI czy VGA, nie pamiętam, rozwiązała sprawę braku natywnej rozdzielczości monitora. Po zmianie kabla na nowy, rozdziałka pojawiła się po prostu w ustawieniach :) Ot taki dziwny myk, a zabaw z xrandrem i cvt było na klika stron :)
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
bożyszcze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

yahoob3 pisze:Spotkałem się z podobnym problemem (na innym forum) jak Twój i wymiana kabla DVI czy VGA, nie pamiętam, rozwiązała sprawę braku natywnej rozdzielczości monitora. Po zmianie kabla na nowy, rozdziałka pojawiła się po prostu w ustawieniach :) Ot taki dziwny myk, a zabaw z xrandrem i cvt było na klika stron :)
Pamiętasz może to forum i mógłbyś podać ULR?
Mimo wszystko chyba tak zrobię i kupię ten kabel, chociaż wątpię, aby to pomogło. Na pewno dam znać za jakiś czas, co z tego wyszło.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

bożyszcze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Właśnie przeleciałem kolejne 3 tutoriale (nie te, które podałeś) i znowu bez żadnych większych skutków.
Przeczytałem te 2 wątki i w obu przypadkach winny był kabel. DVI i VGA.

No cóż. Zakupie dzisiaj kabel drogą internetową i zapewne w przyszłym tygodniu (jako że mamy Święto Niepodległości i weekend) dam znać, czy to pomogło. Czy jakieś wskazówki co do rodzaju kabla DVI?

Ok... już sobie odpowiedziałem sam: https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wy ... -inne/536/
bożyszcze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przyjechał kabel.
Odpinam poprzedni, podpinam nowy 24pin (poprzedni 18). Restartuje Windows, uruchamiam Linux. I? ... bez zmian. Nadal mam tylko rozdzielczość 1360x768. Cholera...

Instaluję sterowniki otwarte - mam tylko roozdzielczość 640x480.

Instaluję sterowniki Nvidia - bez zmian. Nadal max. rozdz. 1360x768.

Chyba już nic więcej nie wymyślę. Tyle sposobów próbowałem.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Spróbuj jeszcze raz pobawić się xrandrem i cvt na nowym kablu...
Panie, to się musi dać wyciągnąć... powiedział ślusarz do puzonisty...
bożyszcze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

yahoob3 pisze:Spróbuj jeszcze raz pobawić się xrandrem i cvt na nowym kablu...
Co jakiś czas bawię się nowymi tutorialami. Ale już mam powoli tego dosyć. Po zmianie kabla i tak nie ustąpił problem, kiedy z LiveCD bo odpaleniu systemu monitor się wyłącza. Oczywiście tylko na karcie nVidia. Ani na integrze Radeon HD3000, ani na Radeon 4850 nie miałem takich problemów. Wszystko działało jak ta lala.

Jeszcze mógłbym przeboleć słabą wydajność w grach, ale żeby głupi obraz nie chciał załapać natywny, to normalnie przegięcie.

A jak myślisz, czy nowa wersja OpenSusa 42.2 przyniesie jakąś poprawę pod tym względem? Pisali, że jakieś problemy z kartami nVidia naprawili. https://news.opensuse.org/2016/11/02/la ... -released/
Czy jednak jest to tylko rozwiązanie problemów ze środ. graf. KDE.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

bożyszcze pisze: Co jakiś czas bawię się nowymi tutorialami. Ale już mam powoli tego dosyć. Po zmianie kabla i tak nie ustąpił problem, kiedy z LiveCD bo odpaleniu systemu monitor się wyłącza. Oczywiście tylko na karcie nVidia. Ani na integrze Radeon HD3000, ani na Radeon 4850 nie miałem takich problemów. Wszystko działało jak ta lala.
Nie mam, na szczęście takich problemów. Kupowałem sprzęt pod Linuksa i wszytko mi działa. Zarówno integra intela, jak i Nvidia (Nvidia Prime), ale ta druga jest wyłączona w BIOSie, bo nie potrzebuje zwiększonej wydajności - nie gram i nie bawię się grafiką.
A jak myślisz, czy nowa wersja OpenSusa 42.2 przyniesie jakąś poprawę pod tym względem? Pisali, że jakieś problemy z kartami nVidia naprawili. https://news.opensuse.org/2016/11/02/la ... -released/
Czy jednak jest to tylko rozwiązanie problemów ze środ. graf. KDE.
Nie wypowiem się bo nie znam. Susła mam tylko na wirtualce, z ciekawości (KDE), ale mi nie "pasi". Trzymam się Minta z Cynamonem.
bożyszcze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mi bardziej odpowiada KDE, jednak jak pisałem problem nie jest zależny od dystrybucji, czy środ. graficznego. To musi być coś ze sterownikami od nVidii oraz Nouveau.
bożyszcze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

yahoob3 pisze:Spróbuj jeszcze raz pobawić się xrandrem i cvt na nowym kablu...
Nie odpuściłem i chyba moja katorga zakończyła się sukcesem :)

Skorzystałem z tego tuta: https://www.youtube.com/watch?v=cVTsemATIyI&app=desktop Ale to nie pomogło. Rozdzielczość maksymalna, jaką mogłem wybrać to 640x480.

Przypomniałem sobie o innych tutorialach, które też wskazywały na opcję zmiany odświeżania poziomego i pionowego w xorg.conf: opcje HSync i VSync odpowiednia dla każdego monitora. Szczegółów należy szukać na stronie swojego producenta monitora.

Po zmianie tych dwóch parametrów już mam wszystkie rozdzielczości do wyboru :)

Rozwiązanie mam, ale nie do końca rozumiem przyczynę tego stanu. Możesz mi to wytłumaczyć jaśniej, dlaczego teraz to działa i dlaczego ustawienia ze sterownika nVidia były niepoprawne? Właściwie to poprawne, tylko jakoś mój monitor nie mógł z tym współgrać. Dlaczego? Dlaczego taka sytuacja nie dzieje się pod Windows?

Jeszcze jeden problem mam do rozwiązania, w jaki sposób uzyskać lepszą rozdzielczość na ekranie logowania do systemu / TTY?
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

bożyszcze pisze:
Nie odpuściłem i chyba moja katorga zakończyła się sukcesem :)
Mówiłem, że się musi dać wyciągnąć :)
Rozwiązanie mam, ale nie do końca rozumiem przyczynę tego stanu. Możesz mi to wytłumaczyć jaśniej, dlaczego teraz to działa i dlaczego ustawienia ze sterownika nVidia były niepoprawne? Właściwie to poprawne, tylko jakoś mój monitor nie mógł z tym współgrać. Dlaczego? Dlaczego taka sytuacja nie dzieje się pod Windows?
To, na moje oko jest właśnie sprawa sterowników do poszczególnych urządzeń w Windows i Linuksie. Pingwin owszem jest wspierany, ale traktowany jednocześnie po macoszemu i sterowniki linuksowe są gorszej jakości niż windowsowe. Producenci sprzętu lepiej współpracują między sobą i MS niż z developerami Linuksa (kasa, Panie, kasa) i stąd sterowniki windowsowe są lepiej zoptymalizowane, m.in. jak w tym przypadku optymalizacja odświeżania pion i poziom w Linuksie leży i kwiczy. Trzeba ustawiać ręcznie.
Jeszcze jeden problem mam do rozwiązania, w jaki sposób uzyskać lepszą rozdzielczość na ekranie logowania do systemu / TTY?
Tu nie pomogę, bo to zdaje się problem dotyczy ustawień GRUBa, na tym się praktycznie nie znam, bo nie miałem większych problemów i nie zgłębiałem tematu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”