Touchpad - skaczący kursor

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
divoff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Touchpad - skaczący kursor

Post autor: divoff »

Witam

Mam problem z kursorem, gdy używam touchpad'a. Ale zauważyłem, że problem ten występuję tylko wtedy, gdy laptop podłączony jest do zasilania. Na baterii jest wszystko w porządku. Kursor lata w górę i w dół w bardzo szybkim tempie. Niestety sposoby rozwiązania problemu znalezione w sieci w moim przypadku nie pomogły :/
Spotkał się ktoś może z was z taką sytuacją i może wie jak rozwiązać ten problem ? System Ubuntu 16.04, a laptop Dell Inspiron-5535. Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Touchpad - skaczący kursor

Post autor: mario_7 »

Ciężko stwierdzić czy to wina po stronie oprogramowania... masz oryginalny zasilacz?

Rzuć okiem tutaj: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1028617

Ponoć dostosowanie wartości w poniższym poleceniu do własnych potrzeb może pomóc

Kod: Zaznacz cały

xinput set-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Synaptics Noise Cancellation" 8 32
divoff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Touchpad - skaczący kursor

Post autor: divoff »

Tak, mam oryginalny zasilacz. Wartości o których piszesz też już próbowałem zmieniać. Kursor chodzi już bardziej znośnie. Dopiero zmiana wartości na poniższe, poprawiła trochę funkcjonowanie kursora.

Kod: Zaznacz cały

xinput --set-prop 11 "Synaptics Noise Cancellation" 30 100
Trochę  jeszcze lata, ale już można trafić w miejsce, które się chce :) Ustawienie tych wartości na jeszcze wyższe sprawia, że kursor w ogóle się nie przesuwa.
Dzięki za odpowiedź ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”