Witam mam taki malutki problem...
Chciałem na swoim laptopie obok Windowsa 7 zainstalować serwer ubuntu (do zabawy)
Niestety przy procesie instalacji źle zrozumiałem wiadomość na temat dzielenia dysku (chciałem wykorzystać 20% dysku na ubuntu a 80% zostawić Windowsowi, niestety instalator zrobił odwrotnie :/)
Teraz moje pytanie czy da się to jakoś odwrócić nie instalując Windowsa na nowo i nie tracąc danych z Windowsa ?
Ubuntu tam pa licho, zainstaluje na nowo tylko żeby odzyskać miejsce dla Windowsa bo zostało 0.3 gb wolnego.
Pytanie od zielonego - Jak odzyskać partycję?
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Pytanie od zielonego - Jak odzyskać partycję?
Pierwsza sprawa - zrób kopię zapasową ważnych danych z dysku. Przy operacjach na dysku zawsze jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak, albo coś źle się kliknie. 
Potem uruchom Ubuntu z dysku USB i uruchom program GParted. Będziesz mógł zarządzać partycjami - będziesz mógł usunąć partycje z Ubuntu i powiększyć partycję z Windowsem. Zwróć uwagę, aby nie formatować partycji z windowsem.

Potem uruchom Ubuntu z dysku USB i uruchom program GParted. Będziesz mógł zarządzać partycjami - będziesz mógł usunąć partycje z Ubuntu i powiększyć partycję z Windowsem. Zwróć uwagę, aby nie formatować partycji z windowsem.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
TestDisk - bardzo dobry program do odzyskiwania utraconych partycji.
Opis programu - krok po kroku jest tutaj
Opis programu - krok po kroku jest tutaj

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Działa !!! Dzięki wielkie