Witam.
Mam kieszeń na dysk HDD pod USB i postanowiłem zainstalować na nim Ubuntu16.04.
Przy wyborze instalacji gdy klikam zainstaluj wyskakuje taki oto komunikat:
"Partycja /dev/sda1 przydzielona do / rozpoczyna sie 3584bajt(y/ów) od minimalnego wyrównania dla tego dysku, co może prowadzić do bardzo słabej wydajności.
Ponieważ formatujesz tą partycję, powinieneś teraz naprawić ten problem przez dostosowanie wyrównania partycji, ponieważ będzie trudno poprawić to później. Aby tego dokonać wróć do menu partycjonowania, skasuj partycję a następnie utwórz ją ponownie w tym samym miejscu, z tymi samymi ustawieniami. Spowoduje to że partycja zacznie się w miejscu najbardziej odpowiadającym temu dyskowi. "
Przenosi mnie do menu partycjonowania, więc usuwam tą partycję dodaję, ale ciągle to samo wyskakuje.
Co robię źle? Proszę o pomoc.
Instalacja na dysku zewnętrznym HDD - minimalne wyrównanie dla dysku
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Instalacja na dysku zewnętrznym HDD - minimalne wyrównanie dla dysku
Ostatnio zmieniony 06 sty 2017, 11:04 przez santaclous, łącznie zmieniany 4 razy.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Re: Instalacja na dysku zewnętrznym HDD - minimalne wyrównanie dla dysku
Spróbuj uruchomić Ubuntu w trybie live, a następnie utworzyć partycję przez program GParted.
Koniecznie zwróć uwagę czy operujesz na właściwym dysku.
Pamiętaj o kopii bezpieczeństwa, jeśli jest coś ważnego na tym dysku.
Koniecznie zwróć uwagę czy operujesz na właściwym dysku.
Pamiętaj o kopii bezpieczeństwa, jeśli jest coś ważnego na tym dysku.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
Re: Instalacja na dysku zewnętrznym HDD - minimalne wyrównanie dla dysku
Z wcześniejszych doświadczeń wolałem wyjąć dysk wewnętrzny, kartę SD, i wszystkie pendrivy.
Więc został tylko napęd DVD i kieszeń USB.
Ominąłem ten problem i podpiąłem pod sate w środku. Instalacja przebiegła bez problemu i po włożeniu spowrotem do kieszeni Ubuntu startuje.
Ale problem pozostał nadal z instalacją bezpośrednio na kieszeń USB. Z GPART spróbuję przy najbliższej okazji. Ciekawe czy tak też się dzieje przy instalacji na pedrive. Też kiedyś wytestuje.
Więc został tylko napęd DVD i kieszeń USB.
Ominąłem ten problem i podpiąłem pod sate w środku. Instalacja przebiegła bez problemu i po włożeniu spowrotem do kieszeni Ubuntu startuje.
Ale problem pozostał nadal z instalacją bezpośrednio na kieszeń USB. Z GPART spróbuję przy najbliższej okazji. Ciekawe czy tak też się dzieje przy instalacji na pedrive. Też kiedyś wytestuje.