Cześć Wszystkim
Zainstalowałem Ubuntu z pliku ubuntu-16.10-desktop-i386.iso na najnowszym Virtualboxie (Wersja 5.1.14 r112924 (Qt5.6.2)) na Windowsie 7. \
Chcę, by Ubuntu ładowało mi się w trybie tekstowym i w tym trybie pozostawało do pracy.
W trybie graficznym zmieniłem w pliku konfiguracyjnym Gruba:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash”
na
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”text”
Linię
#GRUB_TERMINAL=console
odkomentowałem na
GRUB_TERMINAL=console
plik update'owałem
sudo update-grub
Po restarcie Ubuntu w Virtualboxie ładnie listuje wykonywane polecenia w trybie tekstowym, po czym... ładuje środowisko graficzne. Logowanie do systemu odbywa się już w środowisku graficznym.
Z kolei wyłączenie Ubuntu powoduje zamknięcie środowiska graficznego i wylistowanie poleceń dalszego zamykanie Ubuntu już w trybie tekstowym. P
Czy możecie doradzić, co mam jeszcze wykonać lub co mogłem przeoczyć, by Xsy mi nie zaskakiwały niechciane?
Ubuntu nie ładuje się w trybie tekstowym na Virtualboxie
Re: Ubuntu nie ładuje się w trybie tekstowym na Virtualboxie
Wyłącz lightdm
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu nie ładuje się w trybie tekstowym na Virtualboxie
Dzięki. Wcześniej tego próbowałem i miałem błędy, ale w końcu na błędach człowiek się uczy i już doszedłem do rozwiązania.
Rzeczywiście z wyłączeniem lightdm. To co brałem za błędy, nimi nie było, tylko nie umiałem dalej się poruszyć.
Jeszcze raz dziękuję!
Rzeczywiście z wyłączeniem lightdm. To co brałem za błędy, nimi nie było, tylko nie umiałem dalej się poruszyć.
Jeszcze raz dziękuję!