Miganie/wyłączanie ekranu przy instalacji 16.04 LTS

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
aatt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Miganie/wyłączanie ekranu przy instalacji 16.04 LTS

Post autor: aatt »

Szanowni,
Już podczas instalacji wersji 16.04 (a także potem!) ekran mi miga/wyłącza się gdy nie musi być odświeżany (tak to przynajmniej wygląda z mojej perspektywy). Jak ruszam myszą to ekran się świeci i jest wszystko ok, jak tylko przestanę ekran gaśnie. Co ciekawe, jak wpisuję tekst to ekran się nie podświetla. Możecie sobie wyobrazić że zrobienie czegokolwiek nie jest trywialne :D Dzieje się tak zarówno podczas instalacji jak i potem gdy system jest uruchomiony z dysku twardego.
Próbowałem uruchomić system z opcją nomodeset i problem wyłączania ekranu zniknął wprawdzie, ale ekran odświeżał się około raz na sekundę, więc nie da się tak korzystać z kompa.
Instalacja kubuntu czy ubuntu mate wygląda tak samo, też miga od początku.
Wersja 14.04 LTS działa natomiast bez zarzutu, nic nie miga.
Teraz trochę o hardłerze: nvidia 750M, i7-4702MQ, Acer V3-722G.
Pytanie: czy karta graficzna nvidii ma tu cokolwiek do rzeczy? Bo normalnie jest w ubuntu wyłączona, prawda? Grafika intela odpowiada za wyświetlanie? Pytam bo oczywiście próbowałem zamiast sterów nouveau używać dedykowanych, ale bez zmian.
Czy ktoś ma pomysł co zrobić żeby poszła wersja 16.04? Bez wnikania w szczegóły potrzebuję mieć właśnie tę wersję.
Będę wdzięczny za mądre wskazówki.
Pozdrawiam,
Adam
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Re: Miganie/wyłączanie ekranu przy instalacji 16.04 LTS

Post autor: mario_7 »

aatt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

Re: Miganie/wyłączanie ekranu przy instalacji 16.04 LTS

Post autor: aatt »

Dzięki mario_7.
Patrzyłem wcześniej na ten wątek, ale jakoś niesłusznie stwierdziłem, że to inny problem.
Na szczęście tamto rozwiązanie działa. Obraz live 16.04 uruchomiony z opcją i915.enable_psr=0 pracuje bez problemu.
Swoją drogą Beta 17 już nie wymaga kombinowania.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”