Czytałem forum, ale nie widzę informacji odnośnie mojego problemu, dlatego proszę Was o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Po raz pierwszy w życiu przeprowadziłem kopiowanie systemu z dysku na dysk za pomocą LIVE CD Clonezilla - jedyna opcja która była dostępna bo laptop i dysk źródłowy mają problemy egzystencjalne i dziwne rzeczy się z nim dzieją

Laptop źródłowy Lifebook s7220 -> Laptop docelowy Toshiba Satellite Pro U500 1e6
I teraz tak kopiowałem dysk który był w Fujitsu w całości na partycję dysku który jest w Toshibie na żywca( CLONEZILLA opcja partycja - partycja) bo inaczej wychodziły błędy , komputer się zawieszał ( nie pytajcie dlaczego nie wiem... lifebook przeżył wiele i ma prawo do zdechnięcia

Obok tej partycji na której jest skopiowany linux ( ubuntu 14.04) jest windows i tam nic się nie dzieje dziwnego , ale to zrozumiałe bo robiłem tak aby nie Clonezilla nie macała tamtej partycji.
Ustawiłem uruchomienie linuxa w bootloaderze windowsa , linux nie wstał, więc zbadałem gdzie i jaki numer dysku ( Sda1,3) i podałem mu że tam ma sobie zaciągać wszystko , zaktualizowałem GRUB2 , wywaliłem loader windowsowy i wszystko bangla a przynajmniej mi się tak wydawało...
Operacja się udała a pacjent co jakiś czas umiera i rodzi się ponownie niczym "nasz zbawca":
Otóż rzeczy które zauważyłem a nie wiem do końca jak zrobić żeby nie schrzanić tego systemu więc piszę:
1. UUID - pokazuje się jako że jest inne przy uruchamianiu systemu. ( to jest problem?, mogę to zmienić jakoś? , czy powinienem?)
2. System co jakiś czas przy np otwarciu folderów i przechodzieniu z jednego na drugi się zawiesza i nic ma opcji aby ruszył.
3. Opcja wstrzymania nie istnieje - po uruchomieniu nie wstaje i nie ma zamiaru
4. Co jakiś czas grub stwierdza że sobie zniknie bo po co on ma się męczyć i jakieś systemy uruchamiać i bez pytania o zdanie wchodzi do ubuntu. Updatowanie gruba przywraca ustawienia.
Moje pytanie i prośba:
1. Czy moglibyście mi wskazać co powinienem zrobić aby dokończyć proces kopiowania tak aby problemy z systemem zniknęły?
- prośba o taki step by step bo dla nie znam linuxa od strony systemowej, tylko do tej pory był dla mnie narzędziem a nie jestem informatykiem.
2. Czy jest możliwość że jest to tylko kwestia UUID? Jeśli tak to gdzie i jak to zmienić
3. Czy moglibyście również powiedzieć jaki input jest dla Was potrzebny z systemu , screeny, jakieś pliki aby mi pomóc bo szczerze nie wiem...
Dziękuje z góry za informacje i pomoc bo sprawa jest dość pilna - używanie systemu który umiera co jakiś czas i tracenie przez to danych nie należy do przyjemnych ale przynajmniej CTRL +S sobie wyrobię na następne 20 lat

Pozdrawiam
BORUT