Dell Inspiron 6400 brak wifi

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
siemasiema
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Dell Inspiron 6400 brak wifi

Post autor: siemasiema »

hej!

mam strasznie duzy problem, otoz w moim lapku (dell inspiron 6400) ubuntu (na wersji testowej) nie wykrywa modulu wifi. Mam zainstalowanego windowsa 8 w tym momencie, gdzie wszystko dziala normalnie, ale kiedy bootuje ubuntu z pendrive i klikam "zainstaluj" badz "testuj ubuntu" niestety lapka wifi sie wylacza i tyle mam z internetu. kabel sieciowy rowniez nie laczy mnie z @.. czy ktos jest w stanie mi pomoc? chce zmienic system, bo windows obciaza mi kompa, a slyszalam ze jednak linux jest o wiele bezpieczniejszym systemem, na tym tez mi zalezy. jestem kompletnie zielona jesli chodzi o ten os, wiec mam nadzieje, ze jak juz sie znajdzie ktos do pomocy, to wytlumaczy mi krok po kroku co mam zrobic :)

ps. wifi wlaczam klawiszem fn+F2, probowalam takze uruchomic to prawym i lewym ctrl ale nie dziala w dalszym ciagu.

pozdrawiam !
Awatar użytkownika
sir_lucjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Dell Inspiron 6400 brak wifi

Post autor: sir_lucjan »

Pokaż wyniki polecenia:

Kod: Zaznacz cały

lspci -k
Możesz zapisać gdzieś i wkleić z poziomu Windowsa.
Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
Inny OS = Arch Linux
Inne środowisko = Plasma 5
krzynycz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Dell Inspiron 6400 brak wifi

Post autor: krzynycz »

Temat stary ale podam rozwiązanie.

Musisz zainstalować pakiet firmware-b43-installer, wcześniej należy usunąć bcmwl-kernel-source jeżeli jest zainstalowany.

Jeżeli masz dostęp do internetu, np. poprzez ethernet to instalujesz z repozytorium:

sudo apt-get remove --purge bcmwl-kernel-source
sudo apt-get install firmware-b43-installer
Jeżeli nie masz dostępu online to szukasz paczki b43-fwcutter*.deb, np na dysku instalacyjnym ubuntu:

cd /cdrom/pool/main/b/b43-fwcutter/
i instalujesz ręcznie:

sudo dpkg -i b43-fwcutter* 
Szczegóły znajdziesz tutaj: https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... er/bcm43xx
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”