cały dzień próbuję zainstalować ununtu i nie potrafię. Przeczytałem już pół internetu, i żadna z porad nie działa.
Ubuntu pobrałem z https://www.ubuntu.com/download/desktop, w wesjach 16.04 i 17.10. Bootowalny dysk tworzyłem przy użyciu zarówno rufusa jak i unetbootin, Przy próbie instalacji/uruchomienia wyskakuje ten sam błąd.

błędy z usb: wszedzie piszą, żeby odłączyć na kilka minut sprzęt od prądu, ale niestety to nie pomaga.
błąd z initramfs: myślę, że ten błąd jest następstem 'niedziałających' portów usb.
I teraz cześć ciekawa: jeśli podłącze pendrive do USB 3.0 (mam 2 porty z tyłu obudowy) to system się ładuje. Myszka/ klawiatura tak samo działa tylko na USB 3.0.
Ale to nie koniec problemów. Zainstalowałem Ubuntu mając podpięty pendrive, a w drugim porcie na zmiane przepinałem mysz i klawiaturę. Uruchomiłem i niestety, ale system nie działa poprawnie. USB 2.0 nie działa dalej. Sam system kuleje, bo jak klikam np ikonę firefox'a z paska startu - otwiera się okno i nic nie mogę z nim zrobić. Jest jak obrazek w paincie. Mogę klikać dowoli i system nie reaguję. Dopiero jak na pasku zadań kliknę prawym na ikonę ff wybiorę web browser to mogę raz kliknąć w oknie ff np. zamkąć okno, wybrać pasek adresu, etc. I tak w kółko.
Zaktulizowałem BIOS, próbowałem przeróżne kombinacje ustawień BIOS. Włączyłem EHCI. nic nie pomaga...
czy ktoś ma pojęcie co z tym zrobić?