Laptop ---> HDMI ---> TV

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Doze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Laptop ---> HDMI ---> TV

Post autor: Doze »

Chcę podłączyć laptopa (Intel® HD Graphics 5500 (Broadwell GT2)) z ubuntu 18.04.3 LTS za pomocą HDMI do TV Panasonic 47 cali, aby mieć obraz video i dźwięk. W USTAWIENIA --> URZĄDZENIA--> EKRANY pojawia się TV, ale jako 32 cale i nie widać obrazu na TV. Laptop ma rozdzielczość 1600x900, a TV FULL HD. Jakieś pomysły, czemu nie ma obrazu z laptopa na TV?
Laos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Laptop ---> HDMI ---> TV

Post autor: Laos »

Miałem kiedyś taki problem i okazało się, że problem zniknął po zastosowaniu lepszej jakości kabla HDMI z pozłacanymi stykami.

Czy w chwili połączenia fizycznie kabla przy włączonym TV i włączonym laptopie pojawia Ci się jakiś komunikat np. wybór ekranu, opcja konfiguracji jeden ekran/dwa ekrany itp ?
Doze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Laptop ---> HDMI ---> TV

Post autor: Doze »

Kabel jest stale podpięty do TV, bo chodzi z komputerem z windowsem 10, jak go podłączam do laptopa z ubuntu, to nic się nie dzieje. Jak odłączam kabel od laptopa to raz miga ekran. Żadne opcje nie wyskakują.

Update:
Przepiąłem w inny port hdmi na TV i działa, ale w rozdziałce 1280x720. Tylko za pomocą połączone ekrany mogę mieć normalną rozdziałkę na TV. Dźwięk już też udało mi się przełożyć na TV. Potetsuje jak to będzie chodzić.

TV dalej wykrywa jako Panasonic Industry Company 32''
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”